Allerede før lørdagens renn på Gålå var det klart at seier ville bli belønnet med plass i troppen til verdenscuprennene i Granåsen om to uker.

I finalen la Ekrheim Haugen beslag på den billetten.

– Dette er utklassing. En utrolig prestasjon. Her har vi et nytt kjempetalent. Det er det ingen tvil om, sa Vidar Løfshus på VGs sending fra rennet.

Ekrheim Haugen leverte også en pangprolog på Gålå. Der var hun mer enn seks sekunder raskere enn nærmest konkurrent.

Helene Ekrheim Haugen overrasket med sprintseier i norgescupen på Gålå. Her er hun avbildet i 2020. Foto: Vidar Ruud / NTB

– Dette var veldig gøy. Jeg er veldig fornøyd med dagen. Målet var å ta et steg av gangen. Først gjennomføre en god prolog og se hva det holdt til. Så kvartfinale og semifinale, sa vinneren i seiersintervjuet.

Anna Svendsen ble nummer to, mens Julie Bjervig Drivenes tok tredjeplassen.

Landslagsløper Ane Appelkvist Stenseth endte sist i finalen.

De to øvrige i kampen om seieren var Maria Hartz Melling og junioren Milla Grosberghaugen Andreassen.

I prologen på kvinnesiden røk Tone Lise Pedersen fra Tromsø Skiklubb ut som nummer 65. Ingeborg Andberg Stenersen fra Kvaløysletta Skilag gikk videre som nummer 30, men nådde ikke finalen.

På herresiden viste Johannes Høsflot Klæbo konkurrentene ryggen under fristilssprinten i norgescupen i langrenn på Gålå fredag.

Trønderen hadde få problemer med å ta seg av finalen i det kalde vinterværet. Kinesiske Qiang Wang ledet finalen, men ut i oppløpet skjøt Klæbo fart og vant enkelt.

I prologen var Klæbo nest raskest, kun slått av franske Lucas Chanavat.

– Dette var fint. Det kjentes ganske greit ut, og jeg har en kropp som spiller mer på lag nå. Det hjalp med tre dager med trening, sa Klæbo på VGs sending fra rennet.

Den norske langrennsstjernen innledet sesongen i finske Ruka sist helg, men fikk ikke de svarene han ønsket seg der. Derfor besluttet han å droppe helgens verdenscuprenn i svenske Gällivare.

I stedet ble planen å gå norgescup på Gålå.

Nå sikter han seg inn mot verdenscuprenn i svenske Östersund neste helg.

– Planen er å gå fortere der, og å være i enda bedre form i Granåsen deretter, sa en Klæbo full av selvtillit.

Landslagsledelsen var også på plass på Gålå.

– Han ser ut som en utgave vi har sett mange ganger før, sa en fornøyd sprintlandslagstrener Arild Monsen om det han så.

Edvin Frost fra Tromsø Skiklubb nummer 44ii prologen. Erik Mathisen (nummer 46), Vetle Arder Skildheim (nummer 62) og William Lundberg (nummer 64) fra samme klubb forsvant også ut etter prologen.

Vilde Nilsen fra Tromsø vant paraklassen i stående sprint foran Ellen Westerlund og Alice Morelius