Hvert år presenterer vi en rangert topp 10-liste over de vi mener er årets idrettsutøvere i Tromsø.

Under kan du lese hvem som har nådd lista, og begrunnelse til hvorfor de har havnet der.

1) Andreas Leknessund

VINNER: Andreas Leknessund. Foto: Ole Martin Wold / NTB

Har levert sterke prestasjoner tidligere også, men allikevel har 2022 vært et definitivt gjennombrudd for sykkelproffen. Ble nr. 11 i det store etapperittet Paris-Nice i mars og fulgte opp med en knallsterk 13. plass i storrittet Sveits Rundt i juni, hvor han også tok en etappeseier.

Vant siste etappe og med det også sammenlagtseieren på hjemmebane i Arctic Race of Norway i august, men det var nok likevel prestasjonene i fjellene i selveste Tour de France som imponerte mest. Resultatmessig står han igjen med en 27. plass sammenlagt i en av verdens aller mest prestisjetunge idrettskonkurranser, men han viste form og egenskaper nok til å havne langt høyere hvis han ikke måtte ofre seg for lagkapteinen Romain Bardet.

2) Erik Valnes

GOD NUMMER TO: Erik Valnes. Foto: Heiko Junge / NTB

De regjerende verdensmesterne i lagsprint, Erik Valnes og Johannes Høsflot Klæbo, leverte varene også under OL i Beijing, og sørreisaværingen tok sitt aller første OL-gull. Valnes slo alle også i hjemfylket da han ble norgesmester i sprint i Harstad en måned etter OL-triumfen. Tok også en andreplass i sprinten i Oberstdorf i Tour de Ski 1. nyttårsdag.

3) Guro Pettersen

EM-KEEPER: Guro Pettersen. Foto: Terje Pedersen / NTB

Dro tilbake til gamleklubben Vålerenga etter to sesonger i svenske Piteå. Etter returen til Toppserien ble det også muligheter på landslaget. Ikke bare fikk hun sin landslagsdebut i 2022, men hun var førstekeeper under EM i sommer. Kronet en kanonsesong med tredjeplass i grunnserien og sølv i mesterskapssluttspillet i Toppserien.

4) Silje Theodorsen

STAFETT-BRAGD: Silje Theodorsen Foto: Heiko Junge / NTB

Er i ferd med å få sitt virkelige gjennombrudd i langrennssirkuset! Flere topp 15-plasseringer i sesongstarten i vinter og avsluttet en god helg i finske Ruka med en knallsterk 5. plass på 20 kilometer jaktstart i fristil. Ikke minst var hun svært delaktig da Norges andrelag tok seieren på mixed stafett på Beitostølen i sitt nest siste løp før Tour de Ski, hvor hun har fått plass på laget.

5) Vilde Nilsen

BEIJING: Vilde Nilsen Foto: Shuji Kajiyama / AP

Tok gull både på 10 kilometer og sprint i klassisk stil i VM i snøsport for parautøvere på Birkebeineren Skistadion på Lillehammer i februar. Fikk også med seg sprint-sølv og stafett-bronse i Paralympics i Beijing. Ble nummer to i verdenscupen forrige vinter, og har startet denne sesongen godt med seier i de tre første verdenscuprennene.

6) Nikoline Rinde

SERIEMESTER: Nikoline Rinde sammen med Ragni Steen Knudsen Foto: Tomm Hansen

Ledet BKT til seriegull og sluttspillseier i april. Tapende cupfinalist i det som ble det siste hun og venninnene gjorde før de ga seg som lag. Var lagets nest beste poengplukker i løpet av sesongen, kun slått av Ragni Steen Knudsen, som nå har reist hjem til Myre og ØKSIL. Var også en av seriens aller beste blokkere.

7) Jacob Karlstrøm

DOBBEL: Jacob Karlstrøm. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Dro til Molde før sesongen og fikk umiddelbar uttelling i form av suksess. Tromsøværingen kan kalle seg både seriemester og cupmester etter et fantastisk 2022 mellom stengene for romsdalingene. Har også blitt kalt opp på landslaget ved et par anledninger i år.

8) Martine Solli

EUROPAMESTER: Martine Solli. Foto: Privat

Tromsøværingen, som har flyttet til Bergen, tok sin første mesterskapsmedalje da hun tok EM-gull i fullkontakt kickboksing i vektklassen -65kg i Istanbul i november. I samme by tok også en imponerende andreplass i verdenscupen før sommeren.

9) Ruben Yttergård Jenssen

KAPTEIN: Ruben Yttergård Jenssen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Årets TIL-spiller ledet «Gutan» som kaptein til lagets beste tabellplassering på 10 år, samt at laget fortsatt er med i cupen. Har vært en bauta og stabilt god, og en svært viktig brikke på en veldig god midtbane.

10) Johann Forfang

Ble norgesmester i stor bakke i januar, samt bronsemedaljør i lagkonkurransen i VM i Skiflyging i Vikersund i mars. Var i tillegg på pallen to ganger i verdenscupen i lagkonkurranse, selv om det individuelt ble et tungt 2022 utenom NM-gullet.

NORGESMESTER: Johann Forfang. Foto: Terje Pedersen / NTB