Det var godt oppmøte på TUIL Arena tirsdag ettermiddag da Omnimodellen ble lansert for idretten i Tromsø. Modellen er en veileder til forståelse og kunnskap i arbeidet med å gi barn og unge et trygt og godt oppvekstmiljø, og har allerede vært i bruk i Tromsø-skolen en god stund.

Nå skal modellen implementeres også i idretten.

Fylkesordfører Kristina Torbergsen sto for den offisielle åpningen, og tilhørerne fikk høre innlegg fra blant annet mobbeombud Jon Halvdan Lenning, styremedlem i Norges idrettsforbund Astrid Strandbu og landslagsutøver i taekwondo Sofie Haugslett Johansen.

– Vi vet at bare i Tromsø er rundt 10.000 barn og unge hver uke involvert på en eller annen arena innenfor idretten, sa mobbeombud Lenning, for å understreke betydningen idretten har.

Har gitt en større nærhet

TUIL har vært pilotklubb i arbeidet, og styreleder Aslak Sokki fortalte fra scenen om bakgrunnen for hvorfor klubben ønsker å ta del i modellen.

– Det ble naturlig og har vært kjempebra for oss. Modellen kan bidra med kompetanse og verktøy for våre medlemmer og bidrar til at vi jobber mot mobbing og for gode oppvekstvilkår, sa den tidligere TUIL-spissen.

Styrelederen fortalte også at TUIL har innarbeidet noen leveregler for hvordan både barn og voksne skal omgås hverandre i hverdagen.

– Vi ser hei til hverandre, vi presenterer oss med navn, plukker opp etter oss og er rollemodeller. Dette skal starte med herre- og damespillerne og gå helt ned til de yngste. Gjør alle det, blir de en del av et fellesskap, som har gode verdier.

Etterpå utdypet Sokki betydningen det har hatt.

– Det er enkle ting, men både det vi ser og hører forteller oss at det har gitt medlemmene våre en større nærhet til klubben og bygget vårt, sier Sokki.

TUIL har lenge jobbet med modellen.

– Vi hadde TUIL-dagen i fjor der Omnimodellen ble jobbet med. Der var mobbeombudet, styremedlemmer og barn. Denne modellen bevisstgjør våre trenere og ledere, gir de kunnskap og større evne til å forstå sin rolle. Vi vet at foreldre og trenere som er innom her kan utgjøre en forskjell, sier Sokki.

Sokki viser til et tall for å understreke betydningen klubben har for barn og unge.

– Vi har 6–7.000 personer innom anlegget vårt i løpet av uka. Vi er en stor lokal aktør, som også har kontakt med skolene. Det å jobbe sammen er viktig.

– Skapes ikke av seg selv

Britt Leandersen er ansvarlig for inkludering i Tromsø Idrettsråd. Hun forklarer hva modellen skal bidra med i idretten.

– Kjernen i Omnimodellen handler om hvordan idretten tar imot de som kommer til oss og hvordan vi tar vare på fellesskapet.

På Omnimodellens hjemmeside finner man blant annet filmer med ti viktige temaer som kan hjelpe klubber å være bedre rustet til å skape gode og trygge idrettsmiljøer for barn og unge.

– Slike miljøer skapes ikke av seg selv. Filmene ligger der og vi vil også tilby å komme på klubbkvelder hos klubbene, sier Leandersen, og legger til:

– Det er ikke lett å være frivillig i idretten. Man kan havne i mange ulike dilemmaer. Det kan handle om økonomi. Skal man reise på en turnering som kanskje koster en del. Har alle råd? Det kan være en kamp man gjerne vil vinne, men så er ikke alle like gode. Hva er da viktigst? sier Leandersen.

Leandersen sier presset fra foreldregruppen også kan være utfordrende.

– Det er tøft å være trener. Foreldre kan ha meninger hit og dit, og utålmodigheten råder. Målet for et lag må være at når foreldre sender barna sine dit, så skal man vite at det er disse rammene som gjelder, sier Leandersen.

Mobbing og utenforskap i skolen er jevnlig omtalt i media. Leandersen sier det er et problem også i idretten.

– Selv om tallene er usikre, vet vi det fra varslingskanaler.

Hun sier dette er et arbeid som ha konkret innhold og krever kontinuitet i arbeidet.

– Det holder ikke med fine ord, det må etterleves. Og det er ikke noe man jobbe med kun i kampanjer, det må jobbes med hele tiden, sier Britt Leandersen.

Fylkesordfører Kristina Torbergsen roste samarbeidet som har ført fram til onsdagens startskudd.

– Det er fantastisk, det samarbeidet vi i fylkeskommunen har med Norges beste mobbeombud i Jon Halvdan, Tromsø kommune og nå også med idretten. Fordelen med samarbeid er at vi snakker samme språk, sa Torbergsen.