– Det er klart det er kjedelig. Jeg vet viktigheten av å være med fra start, sier Røthe til VG og legger til:

– Det kommer nok muligheter, men jeg skulle gjerne vært med i Ruka. Jeg hadde et klart mål om å være i form tidlig denne sesongen.

Veteranen fra Voss var med i uttaket som kom mandag, men tirsdag opplyser Skiforbundet at han må trekke seg fra verdenscupstarten i finske Ruka den kommende helgen. Han var tiltenkt å gå 20 km fri søndag.

Årsaken til forfallet er den tredje runden med sykdom på få uker. Mandag hadde han en test på mølle og sjekk av kroppen hvor alt virket som det skulle. Før han natt til tirsdag ble dårlig igjen – etter å ha vært syk i forkant av landslagets samling i Finland tidligere i november, hvor han også fikk corona.

– Det er klart en blir satt tilbake, jeg har ikke fått trent på noen uker, sier Røthe.

Årets sesong er mesterskapsfri. Høydepunktet er Tour de Ski som starter 30. desember.

– Jeg har håp om å gå skirenn før nyttår. Det blir ikke noe kortere vei til Tour de Ski, men jeg har et soleklart mål om å komme med der, sier Røthe.

Han gikk heller ikke nasjonal åpning på Beitostølen sist helg.

– Det tar litt tid virker det som. Det er litt skjørhet i system, sier landslagstrener Eirik Myhr Nossum til VG.

Røthe har tre VM-gull (ett individuelt) og 30 pallplasser i verdenscup, inkludert seks seirer. Til oppkjøringen sist sesong hadde 35-åringen mye sykdomstrøbbel.

Sjur Røthe ble verdensmester på 30 km med skibytte i VM i Seefeld 2019 foran Aleksandr Bolsjunov og Martin Johnsrud Sundby. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– I år har det vært ganske bra gjennom sommeren og høsten, vesentlig bedre enn i fjor. Det er bare synd at han får denne inngangen til sesongen, sier Nossum.

Neste mulighet er verdenscupen i Gällivare 2. og 3. desember. Deretter går verdenscupen til Östersund og Trondheim de to neste helgene før jul.

– Sjur havner litt bakpå. Man vet jo hvor røft det er om plassene, så det blir vanskeligere å slå seg inn igjen. Men at Sjur går renn på øverste nivå før jul, er jeg sikker på, sier Nossum og legger til:

– Jo færre sjanser, jo viktigere blir rennene.

Jan Thomas Jenssen hentes inn som erstatter for Sjur Røthe i Ruka. Trønderen hadde en 3. plass og 10. plass på Beitostølen.

Jan Thomas Jenssen. Foto: Geir Olsen / NTB

Skiforbundets uttak til Ruka:

Kvinner sprint – fredag 24. november

Ingrid Andréa Gulbrandsen, Mathilde Myhrvold, Kristine Stavås Skistad, Ane Appelkvist Stenseth, Anna Svendsen og Lotta Udnes Weng.

Kvinner distanse 10 km klassisk – lørdag 25. november

Margrethe Bergane, Kristine Austgulen Fosnæs, Anne Kjersti Kalvå, Astrid Øyre Slind, Heidi Weng og Lotta Udnes Weng.

Kvinner distanse 20 km fri teknikk – søndag 26. november:

Margrethe Bergane, Kristine Austgulen Fosnæs, Anne Kjersti Kalvå, Astrid Øyre Slind, Heidi Weng og Lotta Udnes Weng.

Menn sprint – fredag 24. november

Harald Østberg Amundsen, Ansgar Evensen, Pål Golberg, Matz William Jenssen, Johannes Høsflot Klæbo, Even Northug, Erik Valnes og Håvard Solås Taugbøl.

Menn Distanse 10 km klassisk – lørdag 25. november

Harald Østberg Amundsen, Pål Golberg, Emil Iversen, Johannes Høsflot Klæbo, Martin Løwstrøm Nyenget, Simen Hegstad Krüger, Didrik Tønseth og Erik Valnes.

Menn Distanse 20 km fri teknikk – søndag 26. november:

Harald Østberg Amundsen, Iver Tildheim Andersen, Pål Golberg, Johannes Høsflot Klæbo, Simen Hegstad Krüger, Martin Løwstrøm Nyenget, Jan Thomas Jenssen og Didrik Tønseth.

Programmet i Ruka 24–26. november

Fredag:

Sprint, utslagsrunder fra kl. 12.30

Lørdag:

10 km klassisk, kvinner kl. 10.00

10 km klassisk, herrer kl. 14.15

Søndag:

20 km fellesstart fri, kvinner kl. 10.00

20 km fellesstart fri, herrer kl. 12.35

Rennene sendes på TV3 og Viaplay