Landslaget har jobbet intenst med voksleverandør, skimerket Head og FIS etter at Ragnhild Mowinckel ble disket grunnet for høyt fluornivå.

– Vi har ikke klart å komme til bunns i situasjonen. Det er et veldig komplisert tema, sier Skårdal.

– Det har skjedd ett eller annet på veien fra skirommet til målingen oppe på henget. Noe som vi ikke klarer å finne klare svar på foreløpig, men vi gir oss ikke før vi har funnet noe. Det skal vi fortsette med til uken.

– Hva gjør dere for å finne svar?

– Vi prøver å reprodusere det vi gjorde i dag. Og om det er noe med påføringsmetoden av voksen. Vi må snu alle steiner og prøve å finne noe, sier han.

Nå slår landslagstreneren tilbake mot det han omtaler som rykter.

LANGT NEDE: Ragnhild Mowinckel etter skrekkbeskjeden. Foto: WOLFGANG GREBIEN / BILDBYRÅN

TV 2 erfarte at Mowinckels fluorverdier var ti ganger høyere enn det som er lovlig.

NRK formulerte at Mowinckel hadde ti ganger mer fluor enn alle andre.

Det mener Skårdal er direkte feil.

– Det er langt fra sannheten. Ragnhild sine ski var klart over toleransegrensen, men ti ganger mer er feil.

Han fortsetter:

– Det har de ikke belegg for å skrive. Det må være sårt enkelt å forholde seg til fakta, særlig i en sak som er så mye usikkerhet rundt, sier han.

VG har lørdag og søndag prøvd å nå TV 2 og NRK for en kommentar, men har ikke lykkes i det.

Selv tenker Skårdal på Mowinckel, som havnet i denne situasjonen.

– Hun er helt knust. Hun har ekstremt høy moral og ville aldri i livet tenkt på å jukse. I alle internasjonale aviser blir hun satt spørsmålstegn ved. Det kan knuse alle og enhver, sier Skårdal.

SLITER: Atle Skårdal og resten av støtteapparatet i alpint vet ikke hvordan Mowinckel endte opp med positiv fluorprøve. Foto: MARIO BUEHNER / GEPA PICTURES

Etter diskvalifiseringen til Mowinckel, langet flere ut mot det nye fluorsystemet, som de mener fungerer langt fra optimalt.

– Mener du at Mowinckel har blitt utsatt for en systemsvikt?

– Jeg må jo si at vi ikke kan utelukke det hundre prosent. Likevel synes jeg det blir helt feil å peke på måleinstrumentet. Hadde det vært så enkelt, så hadde sjansen vært større for at flere hadde fått utslag i dag. Jeg tror det er mer komplisert enn som så, sier Skårdal.

Rennsjef i Head, Rainer Salzgeber, er klarere i talen etter lørdagens undersøkelser:

– Vi stoler ikke på hvordan de tester på nåværende tidspunkt. For oss er det åpenbart at dette var en feilaktig diskvalifisering, sier Salzgeber til NRK.

Det mener han etter at de rengjorde den ene skien. Ved hjelp av en børste fikk han fluornivået ned til lovlig nivå. Det skal ikke være mulig å gjøres så enkelt.

– Vi børstet den ene rennskien, og verdien var 0.1. Det er langt under grensen for diskvalifisering, sier han videre.

Det norske landslaget har et måleapparat likt det FIS har, og har brukt det i sine tester.

FIS innførte fluorforbud fra og med denne vintersesongen.

Det internasjonale skiforbundet testet alle startende utøvere i første og andre omgang.

– De 58 av 59 startende i første omgang, og de 30 startende i andre omgang, hadde alle verdier under 1, skriver FIS i en e-post til VG.

SVTs ekspert Pernilla Wikberg hevder at de fleste utøverne lå mellom 0,2 og 0,4, og at Mowinckel var langt over grenseverdien på 1,8.

FIS vil ikke dele Mowinckels fluorverdi.

– Det er en konfidensiell verdi som vi ikke er forpliktet til å offentliggjøre. Det eneste vi kan si er at den var langt over den aksepterte grenseverdien, skriver FIS videre.

Renndirektør Peter Gerdol sier i en uttalelse at det var en høy verdi.

– Fluorkontrollørene testet alle skiene, og dette var den eneste skien som viste en ganske høy verdi, veldig mye mer enn minimumsgrensen, sier Gerdol.

Han avviser at forurensing kan være en direkte årsak til det.

– De siste to årene har kontrollørene gjort mye testing med tanke på forurensing av å ha kjørt på snø. De så minimale endringer i verdi. Denne verdien er langt, langt over. Det er ingen tvil, sier han.

Det har vært noen røffe dager. Fredag la alpinist Lucas Braathen opp: