– Jeg er like frustrert og utålmodig som alle andre. For å være helt ærlig så er jeg ganske fortvilet over denne situasjonen, sier skøytepresident Mona Adolfsen til VG.

Rettighetene ble i 2019 kjøpt opp av Viaplay. Men etter fire sesonger med ikke altfor høye seertall har den økonomisk pressede kanalen ikke fornyet avtalen. Adolfsen sier «aller helst NRK» om fremtiden.

SKEPTISK: Ragne Wiklund er bekymret på skøytesportens vegne. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Statskanalen bekrefter at det er kontakt med Infront, som har kjøpt rettighetene frem til 2026 av det internasjonale skøyteforbundet ISU.

– Det er trist at skøytesporten har havnet i en situasjon hvor rettighetsperioden utløper samtidig som markedet er ganske ustabilt for vintersport, sier NRKs sportssjef Espen Olsen Langfeldt.

Han utelukker ikke muligheten for at skøyter kommer tilbake på NRK.

– Vi har en ambisjon om å levere fellesopplevelser til det norske folk. Fremdeles så er mesterskap i skøyter interessant for oss, sier han. Espen Olsen Langfeldt mener de lange tradisjonene til norsk skøytesport er «uløselig knyttet til NRK».

ALLEMANNSEIE: NRKs legendariske skøytekommentatorer, Knut Bjørnsen og Per Jorsett, under VM i Hamar i 1985. Foto: Henrik Laurvik / NTB

NRK viste skøyte-EM allerede under prøvesendingene for TV i 1957. De neste 62 årene sto skøyter på sendeplanen.

– Ligger det noen forpliktelse i historien?

– Vi må veie økonomiske ressurser opp mot hva vi ønsker å gjøre. Interessen for skøytesport i Norge er ikke like stor som den en gang var. Vi må klare å skille mellom nostalgi og reell interesse, svarer Olsen Langfeldt.

NRK får uansett skøyter tilbake under OL i 2026 og 2030.

NRK hadde i sin siste sesong med skøyterettigheter oppunder 100.000 seere i snitt. Langt under tallene for skiskyting og langrenn. Seertallene stupte til en femtedel da Viaplay tok over for fire år siden.

– Vi erkjenner at tallene har vært lave. Det har vært tøft å snu det. Så har vi sett at det har vært en positiv endring. Spesielt under EM på hjemmebane sist vinter, mener Mona Adolfsen.

For Ragne Wiklund & co. starter sesongen med verdenscup i Japan allerede 10. november. I desember arrangerer Norge verdenscup i Stavanger. Infront ønsker en produksjon med 15 kameraer. Det koster mye penger. Antagelig flere millioner kroner.

Rettighetsselskapet ønsker også å selge kortbane og kunstløp i samme pakke som hurtigløp.

SKØYTEPRESIDENT: Mona Adolfsen. Foto: Terje Pedersen / NTB

Norges skøyteforbund er ikke selv en del av forhandlingene om salg av TV-rettigheter:

– Akkurat nå er situasjonen låst. Vi er ikke part i dette, men sitter ikke rolig i båten. Vi er i kontakt med både NRK, TV 2 og også med ISU for å pushe på, sier skøytepresident Mona Adolfsen.

Hun frykter ikke umiddelbare økonomiske problemer. Norges Skøyteforbund styrer mot et driftsunderskudd på en million på et budsjett på totalt 30 millioner kroner. Men NSF har 9,2 millioner i positiv egenkapital. Mona Adolfsen kaller økonomien «ganske sunn».

– Men indirekte så betyr manglende TV-dekning noe for vår synlighet og reforhandling av avtaler i fremtiden, slår hun fast.