7-0 borte mot FC Santos Tartu i første kvalikrunde til europacupen. Et tredjedivisjonslag fra Estland. Skulle bare mangle, sier du?

Stopp en halv. TIL er nå i gang med sin femte sesong i europacupen siden 2009.

For det er ikke bare å ta turen ut av landet og slå overkommelig motstand.

Hørt om Ätvidaberg, Käerjeng eller Qarabag?

Dette er ukjente lag som har sendt Brann, Lillestrøm og Rosenborg ut av europacupen selv om de var store favoritter det siste tiåret.

Eksemplene er mange på norske lag som har tatt avansement for gitt, og gått på trynet.

Den fella ser Gutan ut til å hoppe unna oftere enn andre norske lag.

For når en relativt liten klubb som TIL har spilt over 50 europacupkamper er det ikke bare flaks lenger.

Det jeg så i torsdagens kamp i Estland var et lag som visste nøyaktig hva de skulle gjøre fra første minutt. I motsetning til i serie- og cupspill framstår TIL ofte helt annerledes i Europa. Mer kynisk, mer besluttsom og mer effektiv.

TIL på sine første tre sjanser, og hadde på 25 minutter satt en stopper for europacupdebutant Santos forhåpninger.

Fotballekspert Lars Tjærnås bruker store ord om hva Tromsø har fått til internasjonalt de siste sesongene.

- Det forteller alt om en klubb som har greid å bruke alt av kompetanse, rutine og mentalitet til å bryte barrierer. TIL fortjener ros for alltid å ha tatt europacupspill på alvor, og der avler suksess ytterligere suksess på grunn av erfaring.

For TIL kan virkelig svikte mot svakere motstand. Senest i vår har ”Gutan” måttet bruke både ekstraomganger og straffespark både mot 3.-divisjonslaget Mjølner og 2.-divisjonslaget Finnsnes i cupen.

Torsdag stilte Gutan det med det antatt beste laget fra start. I oppgjørene mot Mjølner og Finnsnes var det flere reserver som fikk muligheten. Prestasjonene her forteller at bredden i stallen ikke god nok. Bak førsteelleveren er det mange unge spillere som per i dag ikke holder det nivået som trengs.

Stallen er derfor ikke god nok for å takle spill på to fronter. Da ender vi opp med at klubben må nedprioritere europacup for å sikre opprykket tilbake til eliteserien i høst.

Stående på gressmatta i Estland etter kampslutt torsdag la derfor ikke TIL-trener Bård Flovik skjul på at han gjerne skulle sett 2-3 ekstra ansikter inn i sommer.

Det ønsket får han ikke oppfylt. På Alfheim må nå flere sentrale personer gå av fordi klubben ikke har råd å beholde dem. Da vil det være et feil signal å hente inn spillere uten å selge noen – uansett hvor mye omgivelsene skulle ønske det.

Konsekvensen er at dersom TIL skulle være i nærheten av et gruppespill i europaligaen vil det være en sensasjon.

Men så er man vant til mirakler i Tromsø. Bare spør Galatasaray og Besiktas.