Ordfører Arild Hausberg gjorde alt for å hindre at "Tromsø" i går skulle trykke saken om at byens næringsliv ga 200 millioner kroner til idretten for å berge statsgarantien for OL.

Ordføreren mente "gladsaken" ville bli ødelagt dersom "Tromsø" trykket saken i gårsdagens avis – før nyheten ble presentert på en pressekonferanse i Oslo klokka 13.00 i går.

Ifølge sjefredaktør Jonny Hansen i "Tromsø" ble han regelrett truet av ordføreren på telefon like før midnatt torsdag.

Hindret OL

– Ordføreren sa han aldri ville ha noe forhold til Bladet Tromsø i fremtiden dersom vi valgte å trykke saken, forteller Jonny Hansen.

Sjefredaktøren ble oppringt av Arild Hausberg like før midnatt torsdag. Da hadde "Tromsø"s journalist nettopp bedt ordføreren kommentere opplysninger om at byens næringsliv ville gi 200 millioner kroner til idretten for å få idrettsstyret til å anbefale statsgaranti.

Flere uavhengige kilder i næringslivet hadde på forhånd bekreftet dette overfor "Tromsø".

Men ordføreren reagerte svært sterkt da han forsto at saken ville komme på trykk i gårsdagens avis.

– Han spurte om jeg ville være redaktøren – og "Tromsø" den avisa – som hindret byen i å få OL, sier Jonny Hansen.

Eksklusiv avtale

Ordføreren reagerte så sterkt fordi han mente effekten av gårsdagens pressekonferanse ville bli ødelagt dersom nyheten ble kjent på forhånd. Hausberg ga uttrykk for at andre medier også hadde hørt om nyheten, men at det var inngått en avtale om hvordan saken skulle publiseres.

– Han sa at alle andre medier hadde sagt seg villige til å vente, forteller Hansen.

"Tromsø"s sjefredaktør hadde allerede da brakt i erfaring at det var inngått en avtale med Nordlys om at de skulle få saken eksklusivt i nettutgaven én time før pressekonferansen.

Ordføreren tilbød "Tromsø" å gjøre det samme, men redaktøren svarte at saken ville bli trykket i papiravisa.

– Jeg så ingen grunn til ikke å trykke saken. Vi hadde innhentet nyheten, og vår oppgave er å være rapportør. Skulle vi inngått en slik avtale, ville vi blitt en aktør. Det er ikke vår rolle, mener Hansen.

Rett på nett

Ordføreren ville likevel ikke godta "Tromsø"s beslutning. Ifølge Jonny Hansen ga Hausberg klart uttrykk for at han ville sørge for at "Tromsø" ikke ble alene om å bringe nyheten.

– Han sa at alle andre medier skulle få nyheten før Bladet Tromsø. Deretter la han på røret.

Få minutter etter lå nyheten om milliongaven ute på nettsidene til Nordlys.

– Han hevdet altså at vi ville ødelegge OL-sjansene dersom vi skrev om saken først. Likevel bidro han selv til at saken kom ut på nett. Så ødeleggende var det altså, sier Hansen.

– Ekskluderer lesere

– Hva synes du om ordførerens handlemåte?

– Jeg synes det er svært merkelig at ordføreren prøver å redigere en avis. Kanskje mener han "Tromsø" er for liten til å gi en slik nyhet gjennomslag, men jeg har ingen respekt for at man forsøker å hindre trykking av en nyhet vi selv har gravd fram.

– Hva med konsekvensene han antyder for hans videre kontakt med avisa?

– Det er underlig at en ordfører kan komme med en slik trussel. En ordfører er folkevalgt, og skal snakke med alle medier, ellers ekskluderer han faktisk våre lesere som faktisk er innbyggere i denne byen.

Provosert: Arild Hausberg likte ikke at Bladet Tromsø avslørte planene om gavepakken til idretten. Foto: Jon Terje Eiterå