Ifølge VG har Tromsø 2018 ikke tatt med sikkerhetsregningen i budsjettet, det vil si kostnadene til vakthold, sikkerhet og politiets kostnader ved å gjøre OL-arrangementet maksimalt trygt for deltakere, gjester og publikum.

Regnskapene fra Lillehammer-OL og Torino-OL, samt budsjettet fra Vancouver OL i 2010 viser at denne posten vil koste mellom 1-1,5 milliarder kroner.

OL-selskapet har heller ikke tatt med kostnadene til deltakerlandsby i sin søknad om statsgaranti, fordi de er brennsikker på at dette vil private utbyggere ta seg av, skriver VG i dag.

Avisen hevder også at IOC krever at statsgarantien også omfatter deltakerlandsbyen, dermed må en ny regning på minst 2,5 milliarder kroner legges inn. Det er også tvil om private utbyggere vil påta seg risikoen ved å bygge eiendomsmasse for innkvartering til flere milliarder kroner.

Den videre søkerprosessen er anslått å koste 250 millioner kroner. Dette har Tromsøs OL-organisasjon ment at skal finansieres av andre aktører, som næringslivet. Men finansuroen er i ferd med å strupe tilgangen til sponsormidler, og dermed kan også denne regningen bli sendt skattebetalerne. Regjeringen, derimot, ønsker ikke være med og betale kostnadene på 250 millioner kroner til den videre søkeprosessen.

Tirsdag skal kulturminister Trond Giske (Ap) motta rapporten fra tre konsulentselskaper som har endevendt OL-selskapets budsjett for å kvalitetssikre tallene før regjeringen starter sluttbehandlingen.

Hva tror du utfallet av kvalitetsrapporten blir?