På Lazios offisielle Twitter-konto ble det lørdag publisert en video som viser at 25-åringen fra Egersund er på vei inn til Lazios klubblokaler.

Kort tid senere la samme konto ut en video der Berisha er i gang med den medisinske testen hos den italienske storklubben.

Lazio havnet på 5.-plass i Serie A i fjor.

Stor sesong

Berisha imponerte stort hos RB Salzburg forrige sesong hvor han scoret flere viktige mål da klubben tok seg til semifinalen i europaligaen.

25-åringen hadde ni målgivende pasninger og fire mål på 25 kamper i den østerriske toppdivisjonen sist sesong, og laget imponerende fem mål på 13 kamper fra sin midtbaneposisjon i Europa League for RB Salzburg.

Totalt laget han 13 mål og leverte 11 assister på 45 kamper for den østerriske seriemesteren i 2017/18-sesongen.

– 71,5 millioner kroner

Ifølge Sky Sport er klubbene blitt enige om en overgangssum på 71,5 millioner kroner (7,5 millioner euro).

Vikings daglige leder, Eirik W. Henningsen, bekrefter overfor Aftenbladet at klubben ikke sikret seg rettigheter ved et eventuelt videresalg da Berisha ble solgt til Salzburg sommeren 2012. Det betyr at de mørkeblå ikke sitter igjen med de store beløpene dersom Berisha nå blir solgt.

– Det hadde selvfølgelig vært veldig gøy om vi hadde sikret oss 15 prosent i videresalgsklausul den gang, men det var nok gode grunner til at kontrakten ble utformet som den ble. Vi kan ikke bruke energi på å sutre over dette, men gleder oss heller over pengene som eventuelt kommer inn, sier Henningsen til Aftenbladet lørdag kveld.

I forhandlingene prioriterte Viking heller å få ytterligere penger dersom Salzburg kvalifiserte seg til Europa- eller mesterligaen. Totalt kunne salget til Salzburg gi rundt 20 millioner kroner i Viking-kassen, men Salzburg har ikke lyktes i å ta seg til mesterligaens gruppespill.

Solidaritetsmidler

Det drypper likevel en småpen sum på både Viking og moderklubben EIK dersom overgangen til Lazio går i orden.

Ved overganger som dette skal fem prosent av overgangssummen fordeles på tidligere klubber i såkalte solidaritetsmidler. Midlene skal fordeles prosentvis ut fra hvor spilleren var fra han var 12 til og med sesongen han fyller 23 år.

Om summen på 71,5 millioner kroner stemmer, skal i overkant av 3,5 millioner kroner fordeles i solidaritetsmidler.

Berisha var i Egersund frem til han gikk til Viking som 16-åring sommeren 2009, og 2. divisjonsklubben vil derfor ha krav på rett i underkant av 900.000 kroner.

– Om overgangen går i orden, er dette kjærkomne penger som vi ikke hadde budsjettert med. Det er en ren bonus som vil gi ekstra økonomisk trygghet. Men aller kjekkest er det for Valon selv. Han gir motivasjon til unge spillere i klubben, og viser at alt er mulig dersom man jobber hardt nok, sier daglig leder i EIK, Kenneth Andersen.

Berisha spilte også tre sesonger i mørkeblått, og Viking vil derfor ha krav på i overkant av 1 million dersom overgangen går i orden.

– Dersom overgangen blir en realitet, blir den summen et kjærkomment bidrag til en slunken klubbkasse. Vi i Viking synes dette er veldig gøy for Valon, først og fremst, sier Henningsen.

Les mer om solidaritetsmidler i faktaboksen under:

Valon Berisha valgte, etter å ha spilt på aldersbestemte landslag og 20 A-landskamper for Norge, å spille for Kosovo da landet ble selvstendig nasjon. Den ett år yngre broren Veton har derimot fortsatt valgt å representere Norge.