Frøyland – Viking 1–3

Viking-trener Bjarne Berntsen trøblet i brødreduellen mot Alf Ingve Berntsens Frøyland i 1. runde av NM torsdag.

De to Berntsen-brødrene hadde aldri møtt hverandre som fotballtrenere tidligere, og i forkant av kampen ga Viking-sjef Bjarne Berntsen uttrykk for at han var nervøs før møtet med lillebroren.

Og det hadde han all grunn til.

Frøyland, som til daglig spiller i 4. divisjon, tok gjestene på sengen og gikk opp i ledelsen 1–0 før pause. Vikings Zymer Bytyqi kom til unnsetning i annen omgang og snudde til 2–1. Så sikret Kristian Thorstvedt seieren med sin scoring 20 minutter før full tid.

Dermed kunne Viking puste lettet ut.

Grusom statistikk

Viking har en forferdelig NM-statistikk de siste årene. I alle de tre foregående sesongene har klubben røket ut mot 2. divisjonslag tidlig i cupspillet. I 2018 sa det stopp mot Bryne i 2. runde (0-1), i 2017 ble Egersund for sterke i samme runde (1–3) og i 2016 tapte de for Vidar 3. runde (1-2).

I torsdagens kamp åpnet eliteserielaget riktignok best og skapte et par småsjanser, men Frøyland var nære ved å score på frispark etter snaue halvtimen.

Seks minutter før pause kokte det hos hjemmefansen da midtstopper Morten Karlson satte inn 1–0 til Frøyland etter en corner. Viking var i trøbbel, men etter hvilen puttet Zymer Bytyqi to mål på åtte minutter for Viking.

Effektiviteten ble nøkkelen for Viking i annen omgang og spenningen forsvant noe da Thorstvedt satte inn 3–1 20 minutter før slutt.

Fitim Azemi scoret to mål for Vålerenga. Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

VIF og Odd greit videre

Vålerenga gjestet 4. divisjonslaget Faaberg. Ronny Deilas utvalgte brukte 18 minutter på å ta ledelsen ved Fitim Azemi. Faaberg kjempet med nebb og klør og ga VIF kamp i duellspillet, men kvarteret etter hvilen doblet samme mann til 2–0 på straffespark.

Deyver Vega scoret 3–0 med 20 minutter igjen å spille, og det ble spikeren i kisten for et hardtkjempende hjemmelag.

Odd var på besøk hos 3. divisjonslaget Storm, og der var det heller ikke stor spenning. Det tok Dag-Eilev Fagermos menn 35 minutter å score det første målet, men da rant det til gjengjeld inn. På fem minutter fikset Tobias Lauritsen, 17 år gamle Joshua Kitolano og Jone Samuelsen 3–0.

18-åringen Filip Møller Delaveris økte til 4-0, og kampen var i praksis avgjort. Storm fikk to nettkjenninger, men det endte til slutt 7–2 til Odd.

Dermed har 16 av 16 eliteserielag som har vært i aksjon gått videre til cupens 2. runde.