– Jeg er så forbanna. Det føles veldig surt. Jeg har anledning nå til å be noen av de gode norske dommerne vi har hjemme om å sende meg en melding og forklare hva jeg blir trukket 34 stilpoeng for der, sa Granerud til NRK rett etter rennet var over.

Robert Johansson vant hopprennet foran tyskerne Markus Eisenbichler og Karl Geiger i finske Lahti. Granerud ramlet til en fjerdeplass etter å ha hoppet 137,5 meter i andre omgang. Det var ni meter lenger enn nest beste - men han klarte ikke holde seg på beina i møte med de voldsomme kreftene.

– Jeg blir bare helst most, egentlig, sier Granerud til VG.

Etter rennet raste han mot dommerne. Han mente han fikk alt for lave stilkarakterer, etter at han til sammen fikk 27 poeng av de tre tellende dommerne. Hoppsjef Clas Brede Bråthen gikk rett ned til dommerne for å be om en forklaring.

– Jeg spurte hva de trekker for, for jeg syntes karakterene var merkelig lave. De kan forklare det i henhold til regelboka, men hvis du sjekker med andre lignende fall, så henger det ikke på greip, sier Bråthen til VG.

foto
UTEN EN SKRAMME: Halvor Egner Granerud kom fra fallet uten en skramme. Selv beskriver verdenscuplederen at det var «som å bli most» etter han landet på 137,5 meter i andre omgang. Foto: KIMMO BRANDT / COMPIC

Overrasket

Granerud ledet soleklart etter et drømmehopp i første omgang. Men i andre omgang gikk det galt. Verdenscuplederen hoppet bakken ned, og landet nærmest nede på flaten. Da ble det for tøft å holde seg på beina.

Det ga seieren til lagkamerat Robert Johansson. Samtidig mener Granerud at han ble trukket alt for mye poeng for fallet.

– Jeg ble overrasket da jeg så at jeg ble trukket så mye. Jeg kan ikke nok om stildømming til å si om det er riktig eller ikke. For meg føles det veldig mye ut å trekke så mye, sier han til VG.

Granerud reagerte nemlig på dommerne allerede i første omgang. Han leverte et drømmehopp, men fikk kun stilkarakterer mellom 18,5 og 19 poeng.

– Det blir føles urettferdig. Jeg var ikke fornøyd med stilkarakterene i første omgang, og definitivt ikke i andre omgang, sier Granerud.

Underveis i intervjuet kommer Bråthen bort til Granerud for å forklare hva det er blitt trukket på, og verdenscuplederen trekker på skuldrene og sier «det er sikkert riktig, det». På hoppet i første omgang mener Granerud at dommerne umulig kan ha regelboken på sin side.

– Du er ikke kvalifisert til å dømme om du gir Halvor 18,5 og 19 poeng til Markus Eisenbichler. Da må du finne på noe annet å gjøre, rådgir Bråthen.

foto
BA OM OG FIKK FORKLARING: Hoppsjef Clas Brede Bråthen (høyre) og Halvor Egner Granerud, her under verdenscupåpningen i finske Ruka i 2016. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Skal evaluere

Med seier kunne Granerud tatt sin syvende verdenscupseier for sesongen. Det hadde tangert Roar Ljøkelsøys syv verdenscupseire fra rekordsesongen 2003/04.

– Vi skal evaluere konkurransen og se om vi har hatt store avvik fra det som kan forventes. Vi kommer definitivt til å kontrollere dette og gjøre justeringer i fremtiden om det viser seg at vi ikke har truffet, sier renndirektør i FIS, Sandro Pertile, til VG.

Dermed ble Robert Johanssons sterke seier noe overskygget, han holdt seg til hodet da Granerud gikk i bakken og sier det «aldri er gøy å se lagkamerater falle». Samtidig klarer han å glede seg over egen seier.

– Det har vært en veldig bra helg, og jeg kommer ut med mer selvtillit enn når jeg kommer inn. Det er deilig å bygge videre på, og jeg har troen på at det er VM-formen som virkelig er i anmarsj, sier han.