20. juni kunne Kolstad annonsere at klubben var tildelt plass i Champions League kommende sesong.

Det europeiske håndballforbundet hadde nemlig valgt ut Kolstad til få det ene såkalte «wild cardet», altså en slags jokerplass.

Trondheimsklubben konkurrerte med flere andre klubber om å få den aller siste plassen i verdens gjeveste klubbturnering.

Det var den endelige bekreftelsen på at den utrolige satsingen bar frukter.

En drøy uke etter at Champions League-plassen var i boks, skulle Sander Sagosen, Gøran Johannessen og Magnus Abelvik Rød slutte seg til det allerede stjernetunge mannskapet.

Men – nettopp 20. juni fikk spillere og trenere i Kolstad også en annen beskjed: Klubben manglet inntektene til å finansiere den kommende sesongen, og alle måtte ned 30 prosent i lønn. Klubben var mange millioner unna det de hadde håpet å ha i budsjett denne sesongen.

Og det skjedde altså bare én uke etter at Kolstad hadde sendt en erklæring til det europeiske håndballforbundet (EHF) om at de hadde midlene de trengte for å gjennomføre sesongen.

Viktige penger

Champions League-deltagelse kommende sesong er ikke bare viktig for å bringe håndballens ypperste selskap til Trondheim.

Det er også rift mellom klubber om å få være med fordi det er svært innbringende økonomisk. Deltagelse gir mer inntekt jo lenger man klarer å ta seg i turneringen – og tilskuerinntektene øker også.

Kolstad har budsjettert med å fylle Trondheim Spektrum åtte ganger i turneringen for å få regnskapet til å gå opp.

I tillegg er det visjonen om en norsk klubb som kjemper om Champions League-tittelen Kolstad har solgt inn til stjernespillerne som nå vender hjem.

Kort sagt: Kolstad-prosjektet er avhengig av Champions League-deltagelse for å være økonomisk og sportslig bærekraftig.

Og for å kunne sende søknaden som gjorde at de fikk denne CL-plassen, måtte de altså samtidig levere en erklæring på at de hadde midlene til å gjennomføre sesongen.

Før de syv dager senere varslet om at lønnskutt var nødvendig.

Inntektene holder ikke følge

Kolstads daglige leder Jostein Sivertsen er imidlertid avvisende til spørsmål om klubben har holdt problemene skjult for EHF av frykt for å ikke få plass i Champions League.

– Vi har ikke en dårlig økonomi per dags dato, men vi ser at inntektene ikke holder følge med kostnadene kommende sesong. Vi er overbevist om at vi kommer til å få til det her. Det var vi også da vi søkte til EHF. Vi kan stå inne for det, sier Sivertsen om at de signerte erklæringen bare syv dager før spillerne fikk varsel.

Etter alt å dømme sto det hovedsaklig mellom rumenske Dinamo Bucuresti og Kolstad i kampen om det ene «wild cardet».

– Vi har ingenting å si om dette. Vi tok ikke avgjørelsen, vi kan ikke gjøre annet enn å akseptere den og bevege oss videre. Det er ikke oss du må spørre, sier David Barrufet fra Dinamo Bucuresti i en uttalelse til VG.

PS: Enkelte sesonger har seier i det norske sluttspillet ført til direkte plass i Champions League. I år var det ikke satt av en direkte plass til den norske vinneren, og derfor var Kolstad avhengig av å få «wild cardet».