27-åringen bor og driver sitt eget firma i Tromsø. Men i vinter pendlet han ettermiddagsturer til hjembyen Narvik.

Årsaken: Å berge rugbymiljøet i Nord-Norge.

Både Tromsø Polar Bears og Bodø Barbarians har hatt en storhetstid på nasjonalt nivå. I 2011 vant Tromsø Polar Bears NM-finalen mot Flisbyen fra Lillestrøm. Men de siste årene har den nasjonale satsingen raknet.

– Vi klarte ikke det nasjonale seriespillet. Vi måtte omstille til regionalt spill. Det var eneste utvei. Det er det som vil berge oss langsiktig. Det sier seg selv at det er ikke penger i det og det er mange unge som driver med rugby.

Være eller ikke være

Men med aktive miljøer kun i Bodø og Tromsø var problemstillingen egentlig mye den samme. Enten en lang bilreise med behov for flere overnattinger eller dyre flyturer.

Da Jaksland fikk hørte at det igjen rørte seg som smått i rugbymiljøet i Narvik var han ikke sen å be.

– Reiseavstander er den store utfordringen i Nord-Norge. Det blir mye sterkere med tre lag, sier Jaksland, som kom i kontakt med Kjell-Martin Hanssen som var i ferd med å etablere en rugbygruppe i Høyskolen i Narviks idrettslag.

– Han begynte å pendle for å være med på alle treningene våre og hjelpe meg med det organisatoriske. Vi hadde ikke greid det uten han, sier Hanssen.

Kjøreavstanden mellom Tromsø og Narvik er på 255 kilometer - hver vei.

– Det er langt å kjøre. Men det er utrolig givende når man kommer og se over 25 personer på trening som står og venter på når du kommer, sier Jaksland.

Det ble turer opptil flere ganger ukentlig gjennom tre-fire vintermåneder.

- Det ble av og til en overnatting hjemme hos foreldrene mine, innrømmer 27-åringen.

Sentrumsløsning

Nå blomstrer rugbymiljøet i malmbyen. Klubben er i ferd med å etablere et eget damelag, og har en stabil spillergruppe på herrelaget. I november inviteres det til storturnering i Narvik med Bodø, Tromsø og Kiruna.

– Vi kan ”hente” Nord-Sverige lett til Narvik og ligger midt mellom Tromsø og Bodø. De to har tidligere spilt treningskamper her fordi det sentrum mellom byene, sier Hanssen.

– Hva betyr dette for rugbysporten i Tromsø, Jaksland?

– Vi får muligheten til å spille flere kamper uten at det blir så dyrt rett og slett. Vi har et tilsig hit siden Tromsø er en internasjonal by. Vi blir ofte kontaktet av folk fra Sør-Afrika, Frankrike og Spania som studerer her og er vant med rugby.

Dermed kan det være fortsatt liv laget for sporten i Tromsø, tror Jaksland.

- Det er å bygge bredde i idretten jeg har troen på, sier den kjøreglade rugby-ildsjelen.

TØFFINGER: Tromsø Polar Bears forbereder seg på sesongstart i fjor. Joakim Blix Jaksland holder i ballen. Foto: Tom Benjaminsen