På pressekonferansen 08.45 ble det klart at Petter Rønningen starter som ny daglig leder fra og med i dag, og fra 1. juni vil han jobbe fulltid med et OL i Tromsø.

For den jobben får han en årslønn på 1,2 millioner kroner, eller 100.000 kroner i måneden. Det fant ikke styreleder Petter Jansen noen grunn til legge skjul på.

- 1,2 millioner. Det er det han får. Ingen bonuser eller noe annet. 100.000 i måneden, sier Jansen til itromso.no.

Ikke stolt over kritikken

På pressekonferansen i dag la ikke Rønningen skjul på at han er godt motivert for jobben med å sikre Tromsø 2018 statsgaranti, og i neste omgang selve OL.

- Det er en oppgave jeg tar fatt på med både glede og entusiasme, sa Rønningen på pressekonferansen.

Bakgrunnen for at han sa ja til styrets anmodning er at han mener Tromsø 2018 har et unikt konsept, med et kompakt vinter-OL i fenomenal natur i en landsdel hvor det er en åpen og gjestfri befolkning.

- Jeg er helt sikker på at noen her vil minne meg på at jeg har uttalt meg kritisk ved et par anledninger. Det er dere hjertelig velkommen til, sa Rønningen åpenhjertig.

For det er ingen hemmelighet at han har vært sterkt kritisk til OL i Tromsø. Etter at byen ble valgt som OL-kandidat foran Oslo/ Lillehammer og Trondheim, dømte han prosjektet nord og ned.

Etter å ha fungert som rådgiver i det internasjonale arbeidet til Tromsø 2018 har han nå fått et annet syn på saken.

- Tilstedeværelsen som rådgiver har gjort at jeg har fått helt annen innsikt i dette prosjektet. Jeg må innrømme at jeg kanskje uttalte meg på noe mangelfullt grunnlag, og det er ikke det jeg ser tilbake på som noe av det klokeste jeg har gjort. Men gjort er gjort, sa Rønningen.

- Jeg har nå beveget meg fra tilskuerplass på tribunen til å innta en spillerjobb på banen.

Den tidligere dødsdommen

Som Petter Rønningen gjorde oppmerksom på under pressekonferansen har han tidligere levnet Tromsø 2018 lite håp om å få IOC-kandidatenes stemmer.

- Å gi OL til Tromsø er en risikosport IOC ikke har innført i programmet for vinterleker, sa han til VG i februar 2007.

Han mente at arrangementet ikke oppfylte IOCs krav. Her var hans innvendinger:

Publikumstilstrømning: Tromsø har for liten befolkningstetthet i nærliggende omland. IOC vil ha mest mulig publikum i OL. Hundre tusen hver dag. Totalt 1,5 millioner tilskuere innebærer minst en halv million forskjellige personer. Hvor skal de komme fra?

Om ishaller:

Det trengs åtte ishaller. Minst to må ha plass til 10.000 tilskuere. Det er meningsløst å bygge dette i en by med 60 000 innbyggere. Det er det også å skulle bygge dem om, rive eller flytte dem.

Om overnatting:

Arrangøren må garantere 23.000 rom bare til de offisielle gjestene. I tillegg kommer rom til egne funksjonærer, politi, bussjåfører og en rekke operatører - nær 25.000 personer. På dette kommer tilreisende publikum som også må ha overnatting. I lille Tromsø går ikke dette regnestykket opp.

Om den nordnorske naturen:

Allerede om drøyt tre år vil de oppleve dette i kanadiske Vancouver ut mot Stillehavet og kanskje i russiske Sochi i 2014.

Statsråder på laget

Selv jobbet han for et år siden for alternativet til Oslo/ Lillehammer. Da de ulike byene leverte søknadene til Norges Idrettsforbund, uttalte han til VG:

- Tromsø har appellert til hjertet, godt hjulpet av en særdeles ivrig statsråd. Det er fantasier som er fine, men ikke nok til å være en god OL-kandidat.

Når Rønningen nå skal sette i gang med å overbevise regjeringen om å stille med statsgaranti, er nok ikke ivrige statsråder lenger like negativt. Nå vil han sette fokus på å jobbe bredt med mot idretten og øke folks entusiasme for et OL i Ishavsbyen.

- Vi har muligheten til å skape noe unikt. Da må vi makte å formidle begeistring og oppslutning blant folk flest, sa han på pressekonferansen.

I tillegg vil han legge vekt på å få full kontroll og oversikt over økonomien.

Foto: Ronald Johansen