Treneren traff ifølge Gilje Nordås innerblink med sin profeti.

– Han sa før sesongen at jeg skulle springe under 3.30 (på 1500 meter) og ta medalje i VM, forteller han til VG.

– Hva svarte du Gjert da?

– Du er ikke riktig navlet. Hva er det du går på? sier 25-åringen med et smil og fortsetter:

– Jeg var jo ikke en gang kvalifisert for VM på 1500 meter og ble nummer 17 på 5000 meter under EM i fjor.

Men Gjert Ingebrigtsens spådom slo til. Persen på 1500 meter ble senket med utrolige 6,76 sekunder (fra 3.36,23 til 3.29.47). I VM tok han bronsemedalje hakk i hæl med Jakob Ingebrigtsen på sølvplass.

I amerikanske løperforum ble den enorme fremgangen koblet til doping.

– Naturlig. Å gå fra en pers på 3.36 til 3.29 er absurd hvis du kun ser på tidene isolert sett. Men du må jo se hva som skjedde og hva som skjer på trening. Det har de ikke peiling på. I fjor løp jeg vel så fort på baneøkter. Så nivået på trening er ikke blitt så mye bedre, mener Gilje Nordås.

Nå har Narve Gilje Nordås snørt skoene for en ny oppkjøring. OL i Paris er selvsagt målet.

– Hvis jeg blir et sekund eller halvannet bedre på 1500 meter så er jeg plutselig en gullkandidat, mener jærbuen.

– Du kan slå Jakob Ingebrigtsen?

– Det så vi under VM. Jeg var tre hundredeler bak. Så det kan jeg definitivt. Ikke i Diamond League, men i VM, OL eller EM? Null problem. «Alle» kan slå ham der, hevder Narve Gilje Nordås. Han sa i fjor nei til å fortsette treningssamarbeidet med Ingebrigtsen etter at de brøt med sin far på grunn av en familiekonflikt.

Jakob Ingebrigtsen vant et suverent OL-gull for to år siden, men har i de to siste VM-finalene blitt utmanøvrert av britene Jake Wightman og Josh Kerr.

– Fordi han ikke har harer, vettu, kommenterer Narve Gilje Nordås.

– Irriterer de tre hundredelene deg?

– Egentlig ikke. Det er godt jeg ikke fikk alt med en gang. Det gjør meg skjerpet. Jeg har lyst til å gjøre alt som står i min makt for å gå forbi ham.

PÅ PALLEN: Narve Gilje Nordås (til høyre) på seierspallen i VM sammen med Jakob Ingebrigtsen og verdensmester Josh Kerr. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Narve Gilje Nordås funderte på legge opp etter 2022-sesongen.

– Jeg tenkte kanskje jeg hadde nådd toppnivået mitt i fjor, sier han.

– Jeg hadde gjort alt jeg skulle. Treningen var optimal. Jeg hadde ikke vært skadet og var nesten ikke syk. Alt fungerte til punkt og prikke, men jeg ble ikke bedre på noen ting.

– Hva er forskjellen til i år?

– Godt spørsmål. Noen ganger så må du bare stå i det i to år i stedet for ett år. Nivået lå der latent, men jeg fikk det bare aldri ut i konkurranser. Det var litt uflaks. Dagsformen traff ikke med løpsopplegg og forholdene. Jeg trodde ikke nivået mitt var så høyt som det faktisk var.

– Er du like overrasket som alle andre?

– Ja. Egentlig mer, svarer han.

– Jeg startet sesongen med en bitte liten pers. Jeg kjente at jeg var bedre enn noen gang og klarte å bygge videre på det. Jeg perset fra løp til løp. Det gjorde noe med hodet og selvtilliten, mener Narve Gilje Nordås. Omtrent samtidig ble han kjæreste med Oda Andersen Lundeby (21).

TETT PÅ: Gjert Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås under Trond Mohn Games i Bergen denne sesongen. Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN NORWAY

På løpsøktene blir han fulgt opp tett. Gjert Ingebrigtsen følger ham meter for meter på sparkesykkel. Narve Gilje Nordås sier at han «bare» trener 20 timer i uken.

– Da må hvert løpesteg være så optimalt som mulig, forklarer han.

– Gjert er så god på detaljene. Det har vært ekstremt det siste halvannet året hvor han bare har vært trener for meg og (Per) Svela. Noen gang er han irriterende. Det skal jeg innrømme. Når jeg er sliten og tung og Gjert kommer på sparkesykkel og maser om et eller annet. Men til syvende og sist er det akkurat det som må til.

– Før jeg sier noe ser han hvordan form jeg er i. Det hender jeg ønsker å løpe 1000 meterne raskere når forholdene er gode på treningsbanen. Men da får jeg alltid nei. Jeg må holde igjen.

Treningsrundene skal leveres nøyaktig riktig tid.

– Det er ikke aktuelt å løpe et tidel for fort, sier han.

Gilje Nordås er storfornøyd med sesongen, men var helt tappet for energi i VM-finalen på 5000 meter. Det endte på 14. plass – 17 sekunder bak gullvinner Jakob Ingebrigtsen.

– Jeg tenker at hvis saken ikke hadde eksistert så kunne 5000 gått bedre.

Han tenker på isfronten som fortsatt eksisterer mellom ham og de tre Ingebrigtsen-brødrene.

– Tror du på en bedre løsning i OL?

– Så absolutt. Olympiatoppen har ansvaret for OL og så er friidrettsforbundet med som en del av vårt støtteapparat. Jeg tror de har lært en del av det som skjedde i sommer. Sånn kan det ikke være. Vi må finne ut av det, svarer Narve Gilje Nordås, som i forrige uke var i møte med Olympiatoppen og Norges Friidrettsforbund om OL-forberedelsene.

– Tror du Gjert Ingebrigtsen får tilgang på oppvarmingen og stadion?

– Så absolutt. Men det snakket vi ikke om på møtet. Der var temaet den sportslige og økonomiske tilretteleggingen frem mot OL.

TRENINGSKOMPIS: Per Svela (til venstre) var Gjert Ingebrigtsens forlengede arm da Narve Gilje Nordås skule følges opp rundt løpene i VM. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Hva betyr det sportslig at Gjert ikke var med rundt VM-løpene?

– Vi hadde heldigvis med (Per) Svela. Det veide ganske godt opp. Han fikk instrukser fra Gjert og var med på oppvarmingen. Det var svært viktig at vi bodde med Gjert på et annet hotell enn resten av troppen. Da var det helt uaktuelt for meg å bo med resten av utøverne. Vi havnet på utsiden, men det var egentlig helt fint. Vi hadde fred og ro og unngikk smitten som var i den norske leiren.

Narve Gilje Nordås trodde ikke helt på Gjert Ingebrigtsen ville spådom før denne sesongen. Han mener en VM- eller OL-finale, og kanskje EM-medalje, var det maksimale han kunne drømme om.

– Nå er målet i hvert fall å ta medalje i OL neste år, forhåpentligvis av en enda edlere valør enn i år. Men mange tenker det samme og skrur til hver eneste skrue de har. Jeg skal gjøre det samme. Noen kommer styrket ut mens andre brenner seg. Jeg kommer til å ta risiko neste år og håper at det betaler seg, sier han.