Tobias Foss kom inn til en ellevteplass på den 17. etappen, to minutter og 21 sekunder bak etappevinner Dan Martin. Foss ble med det passert av João Almeida i sammendraget, men nærmet seg samtidig flere av rytterne foran ham på resultatlista. Nordmannen kom seg selv forbi Giulio Ciccone i sammendraget og er med det på niendeplass i sammendraget etter etappen.

– Det var noen lange kilometer på slutten?

– Ja, det kan man trygt si, sier Foss humrende til VG.

– Den siste bakken var steinhard fra bunn. Ineos satte et ganske ukomfortabelt tempo. Målet var å bite seg med frem til det var seks kilometer igjen, hvor det var et litt flatere platå. Det klarte vi akkurat. Da var det bare å prøve å gjennomføre så bra som mulig de siste kilometerne.

George Bennett gjorde en svært viktig jobb for Foss under onsdagens etappe, og var først med på å kjøre nordmannen opp til tetgruppen med fem kilometer igjen og også med Foss helt til mållinjen.

– Det er helt vilt det Tobias driver med nå, sa Eurosports ekspertkommentator Henrik Evensen da Foss og Bennett kom opp til favorittene igjen.

Foss selv var også meget takknemlig for Bennetts innsats.

– Han viste at han er en veldig god rytter. For min del var det veldig godt og jeg er veldig takknemlig for at han var rundt meg.

Foss måtte igjen slippe da de største favorittene angrep hverandre med fire kilometer igjen, inn i det som var den bratteste delen av bakken.

SVAKHETSTEGN: Sammenlagtleder Egan Bernal (i rosa) har vært overlegent best i fjellavslutningene tidligere i Giroen, men fikk problemer onsdag. Her blir han jaget frem av lagkameraten Daniel Martínez. Damiano Caruso bak. Foto: LUCA BETTINI / POOL

Med fire etapper igjen, har Foss muligheten til å kjøre inn det beste norske resultatet i Giro d’Italia noensinne. Fra før er Dag Erik Pedersens tiendeplass i 1984 det beste norske sammenlagtresultatet i rittet.

Giro d’Italia er sammen med Tour de France og Vuelta a España de tre største etapperittene i sykkelsporten. De tre rittene går alle over tre uker og det er Carl Fredrik Hagen som har det beste norske resultatet i et treukersritt med åttendeplassen fra Vuelta a España i 2019.

Dag Erik Pedersen tror 24-åringen nå også kan se oppover på resultatlisten.

– Han har los på de foran og han har igjen tempoen på søndag hvor han kan ta mye tid. Hvis han disponerer like bra, så ser jeg ikke på det som usannsynlig at kan avansere noen plasser. Det er helt fantastisk, sier han og berømmer Foss’ smarte kjøring.

1984-utgaven av Giro d’Italia var første gang Pedersen kjørte et treukersritt, på samme måte som Foss nå ligger an til å fullføre sitt første treukersritt etter at han og Jumbo-Visma-laget måtte trekke seg fra fjorårets utgave etter en positiv coronaprøve.

Pedersen vant to etapper i den utgaven og er klar på at det en bratt lærekurve, men håper Foss nå slår hans tiendeplass fra 1984-utgaven.

– Jeg synes det er kjempeflott. Det er det som er norsk sykkelsport. Vi ønsker alle at det skal gå videre. Jeg heier på Foss og digger måten han kjører på, sier Pedersen.

Foss selv er også optimistisk.

– Det ser jo lovende ut så langt. Frem til nå har vi gjennomført sinnssykt gode etapper. Det blir to ordentlige harde dager på fredag og lørdag før jeg er ordentlig på hjemmebane, sier Foss, og sikter til søndagens tempo i Milano.

– På fjelletappene må jeg bare gjennomføre så godt jeg kan. Bakkene passer meg bedre og det blir mer om kraft enn vekt. Etappen som passet meg minst var i dag, så jeg skal gripe mulighetene. Kan man komme seg litt nærmere, så skal det være mulig å ta ett minutt på tempoen.

Etter 17 etapper melder han også at kroppen føles «overraskende bra».

– Jeg sover godt og restituerer bra. Beina skal nok holde seg, sier han.