Duoen fra Tønsberg og Fredrikstad sikret seg samtidig plass i VM-finalen i Beograd. Den nye norske lettvekt dobbeltsculleren har aldri tidligere deltatt i OL. Tjøm og Benske vant et løp i verdenscupen sist sesong, men ble bare nummer åtte i VM.

I VM-semifinalen ble de nummer tre – bak VM-favoritten Irland og Tsjekkia. Avstanden ned til Mexico på 4. plass var på betryggende fem sekunder. Lørdag ror nordmennene sin første VM-finale sammen i Serbia.

Det gjør ikke Tyskland. OL-sølvvinnerne fra Tokyo kantret midtveis i den andre semifinalen. Are Strandli og Kristoffer Brun opplevde det samme i OL-semifinalen for to år siden.

Erik Solbakken, Jonas Juel, Martin Helseth og Erling Øyasæter klarte ikke å komme til VM-finalen. Kvartetten i den norske dobbeltfireren ble nummer fem i semifinalen torsdag og må nøye seg med B-finalen lørdag. Bare vinneren får OL-billett.

Det er allerede klart at Kjetil Borch – med OL-sølv fra Tokyo i 2021 – ikke klarer å kvalifisere seg for OL under årets VM. Han får en ny sjanse til å kvalifisere seg neste sesong. Borch har varslet at han uansett legger opp etter OL i Paris.

Birgit Skarstein er allerede klar for søndagens VM-finale. Hun har kjørt på med ekstreme treningsmengder for å forsvare sine fire VM-gull på rad.