I flere artikler har VG satt lys på anleggskrisen i Oslo-idretten.

Leirvik North er nåværende byråd for kultur og næring, og har fått kritikk for å blant annet skylde på det forrige byrådet som satt med makten.

– Jeg forstår godt at idretten er kritisk. Denne kommuneplanen har vi arvet etter det forrige byrådet, akkurat som vi arvet et budsjett der det kun var satt av midler til én kunstgressbane, uttalte hun blant annet i en sak om Mortensrudprosjektet.

LESER OM MORTENSRUD IDRETTSPARK: Omar Samy Gamal (SV) reagerer på uttalelser fra Anita Leirvik North (H). Foto: Janne Møller-Hansen / VG

VG møter Gamal på Tøyen i bydelen Gamle Oslo, hvor syv fotballklubber står uten eget anlegg. Uttalelsene til North bringer frem både forbauselse og frustrasjon hos Gamal.

– Det hun sier – at dette er en plan fra oss – er jo beviselig feil. Kommuneplanens arealdel er utviklet av plan- og bygningsetaten. Så har den vært på høring. Den har ikke engang vært til politisk behandling enda. Dette vitner om at hun ikke vet hva hun snakker om, sier 32-åringen.

I en e-post kommenterer Leirvik North anklagene.

– Det er likevel sånn at det forrige byrådet bestilte den og jobbet med planen over flere år, svarer Leirvik North til VG.

– Jeg synses det er synd at Gamal trekker denne viktige debatten ned på et så lavt nivå. Selvsagt er planen behandlet politisk. Ellers hadde ikke byrådet vedtatt å sende den ut på høring, sier Leirvik North og henviser til en protokoll fra byrådet datert 22. juni i fjor.

Gamal står imidlertid på sitt, og hevder kommuneplanen ikke har vært politisk behandlet.

– Alle saker som skal sendes på høring, godkjennes av byrådet. Men saken har fortsatt ikke vært til politisk behandling. Det regner jeg med at den blir i løpet av 2024, svarer SV-politikeren.

Leirvik North stusser over Gamals tunge skyts. Hun ble presentert som byråd for snaut fire måneder siden.

– Nå er det vel Gamals idrettsbudsjett som ligger til grunn for 2024. Jeg reagerer på bildet Gamal tegner om en plutselig oppstått krise i idretten, rett etter at de har gått av som byråd. Når det er sagt, ønsker vi å satse ytterligere på idrettsanlegg i budsjettene fremover, sier Leirvik North.

– Jeg synes det er trist å se SV-toppen synke så lavt og helt grunnløst kritisere sine politiske motstandere etter å ha tapt et valg. Oslo-folk vil ikke ha SV-politikk. Jeg skjønner det er vanskelig for Gamal å ta innover seg, men sånn er det, sier Høyre-byråden.

Anita Leirvik North (Høyre)

Byråd for kultur og næring i Oslo, med ansvar for idretten.

Begge har fått kritikk for å drive med tåkeprat av NFF Oslo.

– Idrettsledere opplever at partier utad sier at idrett er viktig, men at de likevel ikke gjør noe med det. Hvordan svarer du på det?

– Jeg vil komme med løsninger og ikke bare angrep på det byrådet ikke gjør. Det er to ting som må på plass for å ta igjen etterslepet på anlegg i byen, sier Gamal.

– Det ene er at du må ha en høy investeringstakt. Investeringene i Oslo må ligge på opp mot to milliarder i året for å kunne møte befolkningsveksten, slik at du får bygget nok anlegg i byen. Vi firedoblet investeringene da vi hadde makten og opprettholdt den på 1,5 milliarder i året.

I TØYENPARKEN: Omar Samy Gamal (SV) avbildet foran det nye Tøyenbadet i Oslo, som forhåpentligvis skal åpnes for bruk i løpet av året. Foto: Janne Møller-Hansen / VG

Dette bestrider Høyre.

– Tall, og budsjettkontroll, har aldri vært SVs styrke, og det beviser Gamal nå. Tøyenbadet, som endelig åpner senere i år, skulle koste en milliard kroner, men kommer til å koste nesten 2,3 milliarder. Det er over halvparten av hva hans eget byråd planla å investere i nye idrettsprosjekter de neste fire årene, sier Leirvik North.

– Hun kan peke så mye hun vil på årene som har gått, men spørsmålet mitt er hvordan hun har lyst til å ta tak i anleggssituasjonen. Igjen unngår hun å svare på det. Jeg håper hun tar utfordringen med å si hvordan hun vil løse mangelen på idrettsanlegg i Oslo, svarer Gamal.

Gamal mener at det må stå klart i Kommuneplanens arealdel hvor idrettsanleggene skal bygges, slik at det settes av nok areal og retningslinjene blir tydeligere for de som skal tegne byen.

– Hvordan stiller du deg til å gjøre idrettsanlegg lovpålagt i store reguleringsplaner?

– Jeg syns det er veldig spennende, men det vil ta tid å få noe slikt på plass, og i Oslo har vi hatt anleggsmangel i flere år. Oslo-politikerne har et handlingsrom til å gjøre noe med det her og nå. Vi kan for eksempel legge det inn som et «rekkefølgekrav».

– Hvis vi regulerer et område med boliger, kan vi kreve at utbygger bidrar til at det også kommer idrettsanlegg.

TRANGT OM PLASSEN: Området rundt Tøyenparken står for et av få tilbud for barn og unge med kunstgressbanen «Caltexløkka», bordtennisbord og utendørs basketballbane. Foto: Janne Møller-Hansen / VG

– Du var selv idrettsbyråd fra 2020 til 2023, hvorfor gikk ikke du inn for dette da?

– Vi økte massivt investeringene fra 2015 på prosjekter som var mulige å utvikle. Det ble nesten ikke bygget idrettsanlegg i Oslo på 18 år før vi overtok. Nå må det pekes på nye steder hvor det skal utvikles idrettsanlegg. Det er det Kommuneplanens arealdel er et verktøy for å gjøre. Og vi vil sørge for at det skjerm sier Gamal.

Han har fått med seg ropene fra barn, trenere og idrettsledere.

– Tingene idretten tar opp, kan jeg si her og nå at vi vil kjempe for. Hvis ikke vil samfunnet vårt rakne. Idretten er et avgjørende fundament for inkludering og fellesskap.

Leirvik North mener Oslo-borgere ikke har noe å frykte.

– Jeg kan garantere på vegne av byrådet at Oslo-samfunnet ikke kommer til å rakne. Snarere tvert imot. I motsetning til SV, vil vi ta alle gode krefter i bruk for å gjøre Oslo til en enda bedre by for alle.