Telegram-kanalen «Nezygar» har meldt at Denis Spitsov ikke vil møte Putin. Dette blir nå benektet av både skipresident Jelena Välbe og landslagstrener Jurij Borodavko. Selv har ikke Spitsov uttalt seg.

Tradisjonelt tar Putin imot OL-heltene på våren etter lekene, og til tross for krigen, er denne sammenkomsten nå fastsatt til førstkommende søndag. Både skipresidenten og landslagstreneren benekter at OL-vinnerenen i stafett har sagt nei til å møte presidenten.

Til Metaratings sier skipresident Välbe:

– Denne personen skrev det, og mange repostet – men du må ringe ham og spørre hvor han fikk det fra? Fra hvilken kilde? Denne informasjonen er selvfølgelig feil. Denis, som mange andre idrettsutøvere, er nå i karantene og forbereder seg til prisutdelingen, som finner sted den 24. april. Jeg lurer på hvor de fikk denne informasjonen fra, sier skipresidenten.

FORBANNET: Russlands landslagstrener Jurij Borodavko idet han forlater Norge i mars – etter at Russland og Hviterussland ble utestengt resten av sesongen. Foto: Hanna Kristin Hjardar / VG

Landslagstrener Borodavko er rasende. Han uttaler til R-sport:

– Den som skrev dette om Denis burde bli fratatt akkrediteringer og alt annet. Han må også beklage, for informasjonen er absolutt ikke bekreftet. Jeg gjentar – han må be om unnskyldning til utøveren. Når det gjelder møtet med presidenten, er alt bra, Denis forbereder seg på det, alt er som det skal, sier Jurij Borodavko.

«Nezygar» er en anonym nyhetskanal på det sosiale nettverket Telegram. Den publiserer politiske nyheter og analyser. Nå om dagen handler selvsagt mye om krigen i Ukraina. «Nezygar» ønsker å fremstå som en kanal som kommer med innside-nyheter fra Kreml. Den har snaut 400.000 følgere.

OL-SUKSESS: Denis Spitsov viser frem sølvet etter 15-kilometeren. Foto: MARKO DJURICA / Reuters

Det har vært gjort en rekke forsøk på å finne ut hvem som står bak «Nezygar», men så vidt VG forstår er det ikke kommet noen klarhet i dette.

Denis Spitsov ble OL-vinner i stafett sammen med Sergej Ustjugov, Aleksandr Bolsjunov og Aleksej Tsjervotkin. Norge ble nummer to. Spitsov tok dessuten sølv på tremila bak landsmannen Aleksandr Bolsjunov. Russerne deltok som «russiske utøvere», ikke under Russlands og Russlands flagg.

Motstand mot krigen i Ukraina er så å si umulig i Russland. I starten var det demonstrasjoner over hele landet, men disse ble effektivt slått ned og den siste tiden har det nesten ikke vært åpne protester. En ny lov setter store begrensninger på hva både medier og enkeltpersoner kan uttrykke om krigen i Ukraina.