Med tillatelsen for verdenscuprenn har regjeringen tatt to tydelige forbehold. Regjeringen kan trekke tilbake tillatelsen og arrangørene må ha godkjenning fra de aktuelle kommunene.

På Dagsnytt 18 sier Johansen klart at rennene i Oslo kan avlyses, hvis ikke smittesituasjon bedrer seg.

– Hvis situasjonen er som den er i dag, så er det helt uaktuelt, sier Johansen.

Byrådslederen får støtte fra helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

– Jeg er helt enig med Raymond. Er vi i en slik smittesituasjon som vi er nå og vi har mistanke om at dette blir et publikumsarrangement utenfor kontroll, så skal vi ikke si ja, hverken du eller jeg, sier Høie på Dagsnytt 18.

Ved å åpne for rundt 30 verdenscuprenn i Norge gikk regjeringen mot Helsedirektoratets anbefaling om å fjerne karanteneunntak til arrangementene.

– Pr. i dag hadde det ikke vært mulig å si ja dersom arrangementene skulle finne sted i morgen. Men vi vet ikke hvordan situasjonen er tre uker frem i tid. Derfor har vi gitt et betinget ja. Slik sett er ikke dette i sterk strid med Helsedirektoratet, sier Raja til VG.

Han legger til at det er vanskelig å spekulere i hvordan smittetallene må se ut for at arrangementene skal få endelig godkjennelse.

– Det er en prøvesten for idretten. De må vise at de kan være like gode som de har vært på tidligere arrangement. Skiidretten har klart å holde smitten lav internasjonalt. Det gir grunn til å tro at skiforbundet vil klare å håndtere denne vanskelige situasjonen, sier Raja.

foto
FÅR HOPPE I LILLEHAMMER: Kvinner hopp blir første verdenscupkonkurranse på norsk jord denne sesongen, slik det ser ut etter pressekonferansen med kulturminister Abid Raja fredag. Her er Maren Lundby under Raw Air forrige sesong. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

Oslo vil vurdere å stoppe

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo reagerer kraftig på regjeringens avgjørelse. Han er bekymret for de nye og muterte variantene av viruset.

foto
GALSKAP: Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, vil ikke ha verdenscup til hovedstaden. Her fra en pressekonferanse onsdag. Foto: Heiko Junge

– Vi er i en krevende og usikker situasjon nå, og vi bør ikke ta noen sjanser. Nå må fokus være å unngå smittespredning og belastning av helsetjenesten, og ikke utsette befolkningen for unødig risiko. Derfor synes jeg det er galskap at regjeringen åpner for verdenscup i Norge nå, sier Johansen i en pressemelding.

Johansen vil vurdere å få avlyst konkurransene. Raja bekrefter at Oslo kommune må gi endelig samtykke.

– Vi vil selvsagt vurdere å stoppe hele arrangementet, men vil først ha dialog med arrangøren. Det handler ikke bare om selve arrangementet og utøvere som kommer fra utlandet, men faren for at publikum trosser rådene og møter opp i området rundt løypa. Det vil være en svært uønsket situasjon så vi må selvsagt vurdere å avlyse fra kommunens side, sier Johansen.

– Bruke innestemme

– Vi er kjent med det siste muterte viruset. Jeg vil minne om at disse arrangementene i Oslo skal finne sted i mars. Og si at det er galskap å legge til rette for et arrangement så langt frem i tid, mener jeg man skal være forsiktig med. Vi kjenner ikke smittesituasjonen på disse datoene ennå. Jeg vil si at Raymond heller bør bruke innestemmen, svarer Raja.

Skipresident Erik Røste sier til VG at de foreløpig ikke har jobbet med en reservearena for Holmenkollen, ved et scenario der smittetrykket er verre i Oslo enn andre steder i landet.

– Jeg vil ikke mene at vi går imot Helsedirektoratet, fordi vi har lagt til flere parametere om at smittetrykket ved arrangørbyene skal være akseptabelt. Det er en betingelse. Vi forutsetter at smittevernprotokollene skal bli godkjent av nettopp Helsedirektoratet, sier Raja til VG.

Fotball går som normalt

Også de internasjonale fotballkampene på norsk jord i februar og mars skal gå som normalt, bekrefter Raja. Dette er imot Helsedirektoratets anbefaling.

Vålerengas kvinnelag spiller den utsatte Champions League-kampen mot Brøndby 7. februar, og LSK Kvinner skal ut i Champions League i mars. Mens Erling Moes menn i Molde møter Hoffenheim på Aker stadion i Europa League 18. februar.

Også nytilsatt landslagssjef Ståle Solbakken har den ene av tre landskamper på Ullevaal i det som blir 52-åringens første samling. Norge møter Tyrkia i VM-kvalifiseringen 27. mars.

foto
FOTBALL: Ståle Solbakken får etter all sannsynlighet lede Norge på Ullevaal i sin andre kamp som landslagstrener. Foto: Tore Kristiansen