– Dette kom som en bombe. Jeg er sjokkert og vet ikke hvordan jeg skal respondere, sier Gjert Ingebrigtsen til TV 2.

Torsdag ga Friidrettsforbundet (NFIF) beskjed om at Ingebrigtsen ikke får trenerakkreditering til VM innendørs i Glasgow i mars og EM utendørs i Roma i juni neste år. Også OL i Paris kan gå uten Gjert Ingebrigtsen på indre bane.

NFIF skriver at «sentralt i begrunnelsen ligger trygge rammer med utøvere i sentrum. Noe vi vurderer ikke er mulig slik situasjonen har vært over tid og er mellom Gjert og brødrene Ingebrigtsen».

– Det er blitt gitt uttrykk for at det skaper utrygghet å ha Gjert til stede. Det ligger i sakens natur at det har sammenheng med den familiære saken, sier Erlend Slokvik, sportssjef i NFIF.

Ingebrigtsen er trener for Narve Gilje Nordås som tok VM-bronse på 1500 meter i sommer.

– Jeg synes det er svært spesielt av NFIF å uttale seg på denne måten. Jeg blir svært lei meg og skuffet over at det lages slike karakteristikker om meg. Vanskelig å forsvare seg mot. Jeg må bare ha litt tid på å fordøye dette, sier Gjert Ingebrigtsen til VG.

KOMPLISERT SITUASJON: Henrik Ingebrigtsen under VM i Budapest. Her sammen med friidrettssjef Erlend Slokvik (t.v.) og toppidrettssjef Håvard Tjørhom. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– I hvilken grad føler du og Narve dere motarbeidet?

– Narve må svare for seg. Det er han som er utøver og skal prestere. Så kan jeg svare for min del, og det viktigste for meg å si, det går på meg som person. I pressemeldingen fra forbundet indikerer de at det er noen som har grunn til å være bekymret når det gjelder min tilstedeværelse. Det er en karakteristikk som jeg ikke ser noe grunnlag for å skrive. Jeg er svært overrasket, trist og lei meg over å få en slik karakteristikk slengt etter meg, sier Gjert Ingebrigtsen.

Ingebrigtsen senior fortsetter:

– Jeg føler jeg hadde fortjent en bedre behandling rent menneskelig sett. Å få slike karakteristikker kastet etter seg, samtidig som jeg føler jeg har gjort en såpass god jobb for Friidrettsforbundet, så føler jeg at jeg i det minste hadde fortjent en dialog. Jeg blir skuffa når jeg ikke kan få det en gang.

PÅ UTSIDEN: Gjert Ingebrigtsen var til stede under VM i Budapest for å følge opp Narve Gilje Nordås, men fikk ikke trenerakkreditering. Her på medaljeseremonien etter 1500-meteren hvor sønnen Jakob tok sølv og Nordås bronse. Til høyre Tone Ingebrigtsen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Jakob, Filip og Henrik Ingebrigtsen brøt trenersamarbeidet med pappa Gjert vinteren 2022. Henrik Ingebrigtsen åpnet i sommer opp om familiekonflikten i et intervju med VG.

– Går det utover det sportslige for Jakob og brødrene om Gjert er der?

– Det påvirker helt klart det sportslige. Det er de vurderingene som gjort, sier Erlend Slokvik i friidrettsforbundet.

– Hvordan er vurderingen med at man da legger til rette for Jakob, men fratar Nordås en viktig hjelper?

– Vi skal i likhet med i VM sist legge til rette for Narve på en god måte. Vi har alltid utøvere som ikke har med personlig trenere, svarer Slokvik.

Narve Gilje Nordås reagerer også på forbundsavgjørelsen. Han melder følgende til NRK torsdag kveld:

– I den grad de sier det har vært dialog, så har det ikke vært dialog. Jeg fikk vite det ti minutter før det stod i media. Vi har ikke snakket sammen i det hele tatt. Det er en eneveldig beslutning, hevder Nordås overfor statskanalen.

DUO: Per Svela og Narve Gilje Nordås under VM i friidrett. Svela var med som Nordås’ hjelper. Sistnevnte tok VM-bronse. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Til OL i Paris neste sommer er det Olympiatoppen som bestemmer hvem som skal være trenere. Friidrettsforbundet anbefaler Olympiatoppen om å ikke gi Gjert Ingebrigtsen akkreditering.

– Vi forholder oss til friidrettsforbundets beslutning. OL-uttak skjer til våren i dialog med forbundet og skal ivareta alle de beste utøvernes mulighet til å prestere under lekene, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø til VG.

– Det vil si at Gjert ikke får trenerakkreditering til OL neste år?

– OL-uttak og hvem som får akkrediteringer ligger et godt stykke fram i tid og er en del av prosessen og dialogen med friidrettsforbundet, svarer toppidrettssjefen.

Heller ikke i Budapest-VM fikk Ingebrigtsen trenerakkreditering. Den gang var løperen Per Svela, som også trenes av Ingebrigtsen, med som assistent for Nordås.

– Jeg skjønner ikke hvorfor de skal utestenge Gjert. Han har ikke gjort noe galt. Og det er helt forferdelig at Narve blir straffet for at Ingebrigtsen-brødrene har en privat utfordring med faren, som ikke er knyttet til det sportslige. Det er veldig uprofesjonelt av friidrettsforbundet, sier Per Svela til VG.

Svela peker på at Nordås er en medaljekandidat til OL neste år.

– Dette handler om at en utøver blir forskjellsbehandlet helt uten grunn. Det er ingen grunn til at Gjert ikke skal få reise noen plass. Hvis han hadde fått akkreditering, hadde han ikke trengt å legge seg opp i Jakob eller brødrene. Det er ingen problem å få til dette, mener Svela.

Friidrettspresident Anne Farseth er forelagt Svelas kritikk.

– Dette er selvfølgelig en vanskelig og kompleks vurdering for oss som forbund. Jeg har stor forståelse for at man kan se det sånn, det er viktig å si. Vi er opptatt av å legge til rette for alle våre utøvere, og skal optimalisere best mulig også for Narve, sier Farseth til VG.

Svela sier han er overrasket over liten vilje fra forbundet sin side for å finne løsninger.

– Dette virker veldig rart. Det virker ikke som man går på sak, men på personer. Jeg skal være forsiktig med å kalle det diskriminering, men det begynner jo å ligne på det, fortsetter Svela.

– Det har jeg ingen kommentar til. Dette er en kompleks vurdering, sier Farseth.

Nordås har ikke besvart VGs henvendelse.

Tidligere torsdag ble det i NRK kjent at Friidrettsforbundet har håndtert en uønsket hendelse mellom Henrik Ingebrigtsen og Nordås.

Når det gjelder Diamond League-stevner, er det arrangøren selv som inviterer utøvere og trenere. Det bestemmer ikke Friidrettsforbundet.