Se hennes syv råd for å lykkes på flere fronter lenger ned i saken

45-åringen er på seminar med sin arbeidsgiver Antidoping Norge da vi møter henne i Son. Med en mann som er landslagstrener i orientering og på samling i Sveits, kan hun ikke overnatte som sine kolleger. Hun må hjem og hente ungene i barnehage og skole, for så å returnere dagen etter.

Men alt går, er hennes motto.

Har lært mye i idretten

Da orienteringsløperen ble mamma for tredje gang, erfarte hun hva som må til for å satse på det høyeste nivået. Og det gjelder nødvendigvis ikke bare i toppidretten, men for alle som går ut i krevende jobb igjen etter en tredje familieforøkelse.

Barna hennes er fire, åtte og elleve år gamle. Mannen reiser mye i jobben, mens hun ga seg på landslaget etter VM i 2019. Likevel – senest i fjor høst tok hun fem NM-gull.

– Mye er overførbart fra toppidrettslivet til arbeidslivet. Jeg sier det slik: Tør å ha karriereambisjoner som mor selv om du har små barn. Det er fullt mulig å fikse det, men da strekker du ikke til på alle andre områder, er Nordbergs erfaring.

Hun har for det meste studert eller jobbet deltid ved siden av toppidretten, men har også hatt ni år som heltids o-løper. Det var i den perioden hun fikk tre barn, og arbeidsdagen besto av trening, hvile, mat og familieliv.

Anne Margrethe Hausken Nordberg har drevet med det hele livet. Foto: Geir Olsen / NTB

Her er hennes råd:

1. Nok søvn og hvile

Dette er alfa og omega for småbarnsforeldre. Hvis de er villige til å være ekstreme, kan de organisere hverdagen slik at de får nok søvn og holder seg friske, og får både trening og familieliv til å flyte godt.

– Jeg tok doktorgrad på sovemedisin, og første bud for å oppnå et godt søvnmønster er å stå opp til samme tid hver dag.

2. Ikke amme barn i egen seng

– Aldri gjør det. Da sovner både du og babyen før den har spist seg mett, og babyen våkner igjen en time etterpå fordi den er sulten. Du må stå opp og sette deg på en stol for å amme og passe på at babyen faktisk spiser, selv om du er maksimalt trøtt og tenker at du ikke klarer å stå opp.

3. Passe mye aktivitet

Som utøver vet du hva du bør gjøre for å holde deg frisk, og det overfører du til barna: Regelmessig mat og søvn, og passe mye aktivitet. Barnehagelivet er fullt kjør, og om ettermiddagen er organisert aktivitet det siste små barn trenger.

4. Gjør barna selvstendige

– Barna våre går eller sykler selv til og fra skole, fritidsaktiviteter og vennebesøk helt fra 1. klasse. Da sparer foreldrene mye tid, og babyen slipper å bli dratt med rundt overalt hvor eldre søsken skal. Dermed får babyen forutsigbare dager, der det er mulig å beholde de faste tidene for søvn og amming.

5. Aksepter at du har null dødtid

Hun har aldri hatt Netflix, for hun vet ikke når hun skulle hatt tid til å bruke det. Det finnes ingen dødtid når du skal trene to økter pr. dag samtidig som du har tre barn, og det yngste ikke har begynt i barnehagen ennå. Når minstemann blir ett år og starter i barnehagen, begynner en ny fase.

6. Ikke ha dårlig samvittighet

Som mor er du ikke uunnværlig. Overlat babyen til andre helt fra starten av; kom deg ut og tren uten barn hvis du har mulighet til det. Du vil se at det fungerer veldig bra at barnet er hos partner eller besteforeldre.

7. Full fleksibilitet

En trebarnsmor som vil fortsette på internasjonalt toppnivå må få full fleksibilitet fra både klubb og landslag. Hun vet hva som kreves, og når utøveren har bestemt seg for å gjøre et tredje comeback må omgivelsene ha respekt for at dette er et ekstremt prosjekt. Utøveren må være prosjektleder, og har ikke tid til å involvere mange andre i prosjektet. Klubben og landslaget må ikke stille mange krav, men i stedet spørre: Er det noe vi kan gjøre for å tilrettelegge for deg? Da kan det tredje comebacket bli virkelig bra.

Har hendene fulle

Nordberg jobber i dag 80 prosent i Antidoping Norge. Dessuten studerer hun organisasjon og ledelse ved Norges idrettshøgskole.

– Tidligere fortsatte ingen i toppidretten når man fikk ett barn, men nå er det noen som fortsetter med to. Svært få har gjort det med tre, som krever mye logistikk. Men det er ingen andre enn du og din partner som kan ha forventninger til hvordan du skal leve ditt liv, er Nordbergs mening.

Tidlig fikk ungene til Anne Margrethe Hausken Nordberg være med mor på orienteringsløp. I 2017 hadde hun to, senere kom én til. Foto: Mette Bugge / Aftenposten