Det var rett før han tok VM-bronse i august – tre hundredeler bak Jakob Ingebrigtsen – at han og Oda Andersen Lundeby (21) definerte seg som kjærester.

Norges nye løperhelt bor i leilighet bare noen meter fra Sørlandsbanen. Togene er på vei til eller fra endestasjonen i Stavanger et par mil lenger nord i Rogaland.

VG møter paret hjemme på Jæren. Gilje Nordås er nyinnflyttet og Lundeby er ofte på plass. Hun studerer jus på Universitetet, har hybel på Madla, men liker seg tydelig i leilighetskomplekset i det nye løperessets hjemkommune.

– Det startet med vennskapelig chatting, litt på chess.com, quiz og litt kudos på Strava, sier Lundeby om hvordan forholdet startet.

– Det var sånn det ble litt mer. Det var en løpetur her og litt sånn.

– Fint for deg, Narve?

– Ja, visst, fantastisk. Kan ikke gå bedre. Det viktigste var at det ikke var Tinder og ingen datingapp. Ingenting. Alt var naturlig, gode gamle måten.

FIN FROKOST: Oda Andersen Lundeby og Narve Gilje Nordås nyter frokosten sammen. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Nordås’ kjæreste er også friidrettsutøver, løper for Stavanger-klubben Spirit og deltok under NM på Jessheim i sommer. Hun har også idrettsbakgrunn fra fotball og håndball hjemme i Trondheim.

De deler mye av de samme rutinene i hverdagen.

– Jeg må jo legge meg ti-elleve, og da passer det godt at hun må gjøre det samme. At hun ikke kan være opp hele natten. Hvis du hadde dratt ut i helgene, hadde det vært helt uaktuelt. Det hadde ikke gått an. Det er perfekt at vi lever det samme livet og liker det.

I takt med Nordås’ gradvis bedre prestasjoner i 2023 – fra da det startet under Bislett Games – har også forholdet sakte, men sikkert nærmet seg offisielt.

Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Det var først etter at vi ble offisielle at jeg tok medalje i VM.

– Hva sa du før finalen? spør VG Lundeby.

– Jeg tror ikke jeg sa så mye.

Nordås avbryter henne og er i det humoristiske hjørnet.

– Du sa sånn: «hvis du ikke tar medalje, er jeg ikke der når du kommer hjem igjen».

Han ler opp egen vits, samtidig som hun avfeier at dette på noen som helst måte stemmer. «Du må ikke si sånn», kommer frem underveis i latterkulen.

Det regner og blåser ute, men inne er humøret på topp. Narve bestyrer kaffemaskinen og byr VG på kruttsterke kopper.

BARISTA: Narve Gilje Nordås serverer kjæresten og VG morgenkaffe på Jæren. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Sa du det eller?

– Nei, jeg sa det ikke, svarer Lundeby.

– Det var din fleip?

– Ja, sier Nordås og smiler.

Lundeby trekker frem nettopp det. At Nordås har glimt i øyet. Glimt i øyet og åpenhjertighet var det en del av under friidretts-VM for Gjert Ingebrigtsen-elevens del.

– Det er ikke alle som oppfatter det under VM vettu. Jeg hadde glimt i øyet, men det var noen som tok opp alt i verste mening. Men sånn er det. Folk er forskjellige, så vet jeg det til neste gang at folk blir lettere krenket enn andre. Da er det bedre å ikke si noen ting.

– Jeg har inntrykk at det er mye humor på Jæren?

– Det er veldig direkte, få ord og rett på sak. Hvis du blir spurt om noe, så svarer du på spørsmålet. «Ingen kommentar» er ikke ord på jærsk. Det finnes ikke. Du har alltid en kommentar på noe.

«ULTIMATUM»: Narve Gilje Nordås ler godt av sin egen VM-fleip med kjæresten Oda Andersen Lundeby. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Narve Gilje Nordås er akkurat kommet i gang igjen med treningen etter sesongavslutningen i Eugene. Fredag trente paret en løpsøkt – delvis sammen – på morgenen. Etter VG-intervjuet ventet felles styrketrening i Sandnes.

Sesongen som ligger bak ga enorm fremgang. Persen på 1500 meter ble senket med hele 6,76 sekunder. Han gråt av glede da han brøt drømmegrensen 3.30 på Bislett i juni. 3.29,47 opplevdes sterkt for en som funderte på å legge opp så sent som i 2022.

– Jeg kom til to av to finaler og tok medalje, og kunne egentlig ikke vært mer fornøyd. Så klart skulle jeg ønske jeg gjorde det bedre på 5000 da jeg først var der, sier Nordås.

Han ble nummer 14 da Jakob Ingebrigtsen vant gull på 5000 meter i samme verdensmesterskap.

Foto: Bjørn S. Delebekk / VG