Med tårer i øynene la Braathen opp som alpinist i oktober i fjor på grunn av en langvarig strid med Norges Skiforbund om markedsrettigheter.

– Det systemet vi har i dag, er i strid med loven, uttalte Hokksund-karen.

Nå har det snart gått én sesong der Braathen har vært tilskuer til idretten. Spørsmålet er nå om torsdagens varslede pressekonferanse i Østerrike, der fremtiden er temaet, handler om et comeback.

  • Én av mulighetene er at Braathen konkurrerer for Brasil, hvor moren er fra, men da må han få lisensen sin frigitt av Norges Skiforbund.

Overfor VG vil ikke Norges Skiforbund kommentere om de har frigitt lisensen til Braathen.

– Vi ønsker ikke å si noe på nåværende tidspunkt, men viser til pressekonferansen Lucas har innkalt til, skriver kommunikasjonssjef Espen Graff i en tekstmelding.

– Hvorfor vil dere ikke kommentere ja eller nei på om lisensen er frigitt?

– Vi ønsker ikke å uttale oss om noe før Lucas har hatt pressekonferansen.

LEDER: Espen Graff er kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Den aktuelle pressekonferansen finner sted i østerrikske Salzburg torsdag klokken 11.00 i lokalene til sponsoren Red Bull.

– Nå ønsker han å dele en oppdatering om fremtiden, skriver selskapet i innkallelsen som ble publisert på deres nettside mandag.

Gjør Lucas Braathen comeback?

Pål Kleven i Advokatfirma Kleven og Kristensen, som representerer utøvere som Braathen, Aleksander Aamodt Kilde og Johannes Høsflot Klæbo i striden mot Norges Skiforbund, opplyser at han ikke kan si noe om denne saken på nåværende tidspunkt.

VG har ikke lykkes å komme i kontakt med Bjørn Braathen, men Lucas’ pappa uttalte i januar følgende om sønnens fremtid:

– Han kjenner noe i magen. Det er emosjonelt. Men han har ikke tatt noen beslutning på hva fremtiden hans blir. Men det at han har blitt værende mye tettere på sporten enn han tenkte da han la opp, gjør jo noe med følelsene og tankene rundt det å være aktiv utøver, sa Braathen senior til VG.

– Gitt at betingelsene er riktige, så er det jo det han sa da han la opp, om han kan komme tilbake til en annen verden, er det mulig han returnerer til skisporten. Men noen konklusjon har han i hvert fall ikke fortalt meg.

HAR VÆRT STØTTESPILLERE: Advokat Pål Kleven og pappa Bjørn Braathen i et tidligere intervju med VG. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Generalsekretær Arne Baumann i Norges Skiforbund har tidligere betegnet situasjonen som alvorlig.

– Den store, kjedelige saken er at en av våre største utøvere legger opp. Da må vi gå i oss selv og analysere det, det er ikke bra for hverken oss eller skisporten. Det er alvorlig, sa Baumann til VG i fjor.

Han skrev også en kronikk i VG: Et vendepunkt

I vinter ble det kjent at Braathen hadde trent med typer som Charlie Raposo (28), Daniel Yule (31) og Alexandros Ioannis «AJ» Ginnis (29) etter at han la opp.

– Jeg vil ikke bli overrasket om Braathen konkurrerer for Brasil, har superstjernen Marco Odermatt (26) uttalt til Blick.

– Jeg tror ikke Braathen trener for bare moro skyld. Jeg er villig til å vedde mye på at han vil konkurrere igjen neste vinter, har Yule sagt til samme avis.