– Jeg bryr meg ikke om gjerder og politi, så lenge jeg ser ryggen til Ellefsen.

Ståle Solbakken gliser. Han henviser til sikkerhetssjef Geir Ellefsen, som alltid er i ryggen på de store stjernene Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard.

For første gang siden Erling Braut Haaland vant «The Treble» med Manchester City og økte sin stjernestatus ytterligere, har landslaget reist utenlands.

På vei ut av spillerbussen var City-spissen også den eneste som fikk følge av en sikkerhetsvakt på vei inn til anlegget.

Også på spillerhotellet i Larnaka merkes sikkerheten godt. Lokalt politi står utenfor hotellet. Gjerder er satt opp mot strandpromenaden for å hindre uvedkommende å komme seg inn den veien.

Til treningsfeltet ankommer laget med politieskorte.

Sander Berge har vært med på landslaget siden han debuterte i 2017. Han har sett sikkerheten rundt laget øke i takt med stjernestatusen til de mest markante spillerne.

Han ler av at han selv «fløy rundt i Genk-drakt» da han kom inn på landslaget, mens debutanten i denne troppen heter Oscar Bobb og spiller for Manchester City.

– Tidene forandrer seg. Når du har to verdensstjerner som begge er nominert til gullballen, så er det en uvanlig situasjon for landslaget å være i, sier Sander Berge til VG.

TRYGG OG BLID: Ståle Solbakken smiler på vei inn på spillerhotellet i Larnaka, med en sikkerhetsvakt rett bak seg. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Man tenker ikke så mye over det. Du merker hvor enn du drar at folk er «keen» på å ta bilder og at det blir mer effekt av at de to er på hotellet. Det er bare ålreit at det er mer interesse rundt laget, sier Berge.

Anorthosis Famagusta har sin hjemmebane der fire norske spillere trente mandag. De skal ha blitt bedt om ikke å skape noe oppstuss over at Norge og Erling Braut Haaland var på plass.

STENGT: Ingen uvedkommende skulle ta seg inn på rommet hvor pressekonferansen til Ståle Solbakken ble holdt tirsdag. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Det ville antagelig ført til at mange hundre kyprioter hadde møtt opp til neste trening.

Likevel noterte et ungdomslag som trente ved siden av at blant andre Oscar Bobb var til stede. På et tidspunkt sto 10–15 ungdommer og tok bilder av den lille delegasjonen fra Norge.

Tirsdag var treningen flyttet til AEK Larnacas nye treningsanlegg. Noe av årsaken skal ha vært lys- og baneforhold.

STJERNER I ØYNENE: Et lokalt guttelag hadde fått nyss i at Erling Braut Haaland og Norge var på vei. De klamret seg fast til gjerdene i håp om en bit av nordmannen. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Samtidig er det også et anlegg hvor det er mye enklere å holde sikkerheten ved like, med blant annet store gjerder rundt hele banen og kun én vei inn.

VG ba om et intervju med sikkerhetssjef Geir Ellefsen til denne artikkelen, men etter litt tenketid takket han høflig nei. Heller ikke generalsekretær Karl-Petter Løken i forbundet vil røpe detaljer om sikkerhetsopplegget på Kypros.

«NFF kommer ikke til å dokumentere/fremlegge/orientere om detaljer knyttet til dette. Dette skyldes delvis konkurransemessige forhold og (nettopp) sikkerheten til spillerne.» skriver Løken i en e-post til VG.

Generalsekretæren sier det har blitt brukt mer interne ressurser på sikkerheten rundt landslaget de siste årene på grunn av «verdenssituasjonen og økt oppmerksomhet rundt herrelandslaget».

VERDENSSTJERNER: Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

«I tillegg har det de siste årene ved behov blitt brukt mer variabelt innleid sikkerhetspersonale. Avhengig av type kamper og destinasjoner vil dette variere. Fra tilnærmet null til opp mot 60 000 NOK per samling» skriver han.

Han sier det ikke er noe ekstra kostnad fra Norges Fotballforbunds side kontra andre turer.

«Hotellet bruker det samme opplegget som da Manchester United var på besøk, som er naturlig med tanke på profilene» skriver Løken.

Under forrige samling på Ullevaal kunne man se at landslaget tok grep og flyttet publikumssperringene lenger bort etter kampene. Begrunnelsen da var for å skape mindre trykk for barna som sto inntil gjerdet.

PASSER PÅ: Sikkerhetssjef Geir Ellefsen er alltid i ryggen på Haaland. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Demetris Christoforou er pressesjef for Anorthosis Famagusta, hvis treningsanlegg Norge brukte under den første treningsøkten mandag.

Pressesjefen sier kypriotene er gale etter Premier League.

– Ikke engang 2000 vakter hadde klart å holde igjen kypriotene om de visste at to av de ti største stjernene i England var her, sier Christoforou til VG.

Hva gjelder Haaland virker det ikke som han kommer til å snakke med pressen på denne landslagssamlingen.

– «Tankene mine får du aldri» av Erling Haaland. Det er den nye boken, spøkte landslagssjef Ståle Solbakken på pressekonferansen tidligere på dagen.