– Han har jobbet for det beste for Kolstad og noe han tror er til det beste for norsk landslagshåndball. Han har gjort ting som vi ikke ønsker at han hadde gjort, sier Lio til VG og andre medier på Fornebu lørdag formiddag.

Det har gått en rykteflom rundt hva landslagssjefen har gjort eller ikke gjort i forbindelse med Kolstads nye prosjekt. TV 2 meldte først at Kolstad ikke bare har ambisjoner om å hente hjem landslagsstjernen Sander Sagosen, men også profilene Magnus Abelvik Rød og Magnus Gullerud fra tysk Bundesliga.

– Han har vært for offensiv og ekspansiv med tanke på samtaler med spillere, og andre, sier håndballpresidenten.

Berge har foreløpig ikke besvart VGs henvendelser om saken, men sier følgende via håndballforbundet:

– Jeg har respekt for forbundsstyrets konklusjon og tar denne til etterretning. Jeg har samtidig forståelse for at det har blitt uklarhet rundt min rolle i enkelte sammenhenger i denne prosessen. Dette beklager jeg og det burde ikke skjedd, sier Berge.

Kolstad ville ikke ha Berge som hovedtrener

Samtidig sier daglig leder Jostein Sivertsen i Kolstad at de ikke har forsøkt å hente Berge som trener.

– Vi har ikke ønsket Christian som en hovedtrener, men en trenerressurs i Kolstad. Vi må bare ta dette til etterretning, men synes selvfølgelig det er synd. Det hadde ligget mange muligheter i det både for oss og landslaget. Christian er en fantastisk dyktig trener og fra Trondheim. Så vi håper at han på et eller annet tidspunkt blir Kolstad-trener, sier Sivertsen til VG.

– Stikker dette kjepper i hjulene for Kolstads planer?

– Nei, vi har et veldig godt trenerteam allerede i dag.

– Elverum kaller det som har skjedd for konkurransevridning. Hva vil du si til at Berge har jobbet for dere?

– Han har gjort dette på eget initiativ fordi han synes dette er bra for norsk håndball. Han har ikke fått noen bestilling fra oss. Men har kanskje utvist litt for stort engasjement som det står i pressemeldingen til NHF. Men jeg kjenner meg ikke igjen i at dette er konkurransevridning.

Berge sier følgende:

– Mitt engasjement i denne prosessen er også drevet av de planer Kolstad har for fremtiden, noe jeg mener vil styrke både REMA 1000-ligaen og landslaget og dermed også oppmerksomheten til norsk håndball. Jeg kan imidlertid love at jeg har vært, og vil være, 100 prosent fokusert på rollen som landslagssjef så lenge jeg er under kontrakt med Norges Håndballforbund.

– En atferd vi vil korrigere

Islendingene Janus Dadi Smarason og Sigvaldi Gudjónsson er også lansert som mulige Kolstad-spillere sammen med Torbjørn Bergerud, Kent Robin Tønnesen, Magnus Fredriksen, Sebastian Barthold og svenske Jonathan Carlsbogård.

Berge har kontrakt som norsk landslagssjef til 2025, men ble likevel knyttet opp mot det trønderske prosjektet. For Kolstads konkurrenter handler det om landslagssjefen skal ha blandet kortene.

— Vi har vært kritiske til det som har ligget i ryktene og har sett det som en konkurransevridning som landslagssjefen bidrar til. Vi vil ikke si mer enn det akkurat nå, sier daglig leder Mats Fredriksen i Elverum til VG.

– Han kan ikke være trener både for Kolstad og det norske håndballandslaget. Det har vi svart ut til Kolstad. Denne gangen har nok Christian gått utenfor det vi ønsker. Det er en atferd vi vil korrigere. Det vil vi gjøre gjennom samtaler. Han har fått noen korrigeringer, sier Lio.

Tidligere landslagskeeper og nåværende håndballekspert Ole Erevik mener det Berge har gjort befinner seg i en gråsone.

– Med de opplysningene vi har så tyder det meste på at Berge har vært en tur eller to over i gråsonen. I forlengelsen av det, har NHF falt ned på en ventet og fornuftig beslutning, synes jeg. Samtidig er jeg enig med Christian Berge i at prosjekter og visjoner, som dem som det ser ut til å finnes i Kolstad, vil være med på å løfte norsk håndball på både klubb- og landslagsnivå, sier Erevik til VG.

Tilgir Berge

Norsk Topphåndball hadde for snart to uker siden et møte med forbundsledelsen for å få avklart forholdene rundt landslagssjefen. Generalsekretær Langerud fikk oppgaven med å ettergå saken og legge den frem for NHF-styrets møte som startet på fredag på Fornebu utenfor Oslo.

Håndballpresident Lio har vært klar på at Berge har heltidsjobb i Norges Håndballforbund og må forholde seg til den.

– Vi er like glad i Christian for det. Av og til gjør vi feil. Da er det greit at vi blir utsatt for veiledning og forståelse. Dette skjønner Christian veldig godt. Han tar det til etterretning, sier Lio, som stadfester at Berge skal fortsette som landslagssjef, og kun det.