Petter Northug jr. vant fellesstarten på 30 kilometer med skibytte foran Niklas Dyrhaug og Didrik Tønseth under NM på Røros. Finn-Hågen Krogh fra Tverrelvdalen ble beste nordnorske løper med en 4.-plass.

Men på en 13.-plass kom Team Nord-Norge-løperen Morten Harjo Pettersen (27).

- Dette er min beste prestasjon på NM del en, ingen tvil om det og jeg tror aldri jeg har gått et løp på et så høyt nivå på bortsett fra Holmenkollen ifjor. Dette er stort, stråler 27-åringen etter målgang.

Verdenscup

For iTromsøs lesere kommer Harjo Pettersen med en oppklaring på hvem han er.

- Jeg er en 27 år gammel gutt fra Vadsø som har bodd i Trondheim i syv år og satset på langrenn. Jeg ble en del av Team Nord-Norge i sommer og det har vært helt topp. Det er virkelig et kjempeopplegg med støtteapparat og trenere og jeg hadde klart best ski av alle i feltet i dag, i hvert fall på klassisken, sier Harjo Pettersen til iTromsø.

Harjo Pettersen er klar på at en 13.-plass i NM gjør mye for motivasjonen.

- Det har vært en tung og treg start på sesongen for hele guttelaget, så det var godt at vi fikk til noen gode prestasjoner i NM. Nå er målet mitt å få gått verdenscup i år. Pri én er å komme med på nasjonal kvote under Holmenkollen, sier han.

- Kjempeprestasjon. Det er stort av Morten. Han gjorde et kjempebra løp, og var med i teten i nesten hele klassiskdelen og gikk årets beste skøyteløp, sier Team Nord-Norge-trener Jostein Vinjerui.

Også de andre løperne på Team Nord-Norge fikk respektable plasseringer lørdag: Martin Mikkelsen kom på 24.-plass og ble tredje beste U23-løper, mens Snorri Einarsson og Rolf Einar Jensen ble henholdsvis 27 og 28 i NM. Einarsson brakk for øvrig staven på klassiskdelen og tapte mye tid på dette.

- Vi er veldig glade for at løperne er blant de 30 beste. Det er der vi i alle fall skal være, og så får vi noen toppløp innimellom slik Morten fikk til i dag. Det er veldig lovende for resten av sesongen, sier Vinjerui.

Spurtslo Rønning

Morten Harjo Pettersen er klar på hva han må gjøre for å nå målet om verdenscupdeltakelse.

- Jeg må gå fort i Skandinavisk Cup i Latvia og i norgescupen på Meråker i starten av mars. Det er mange om beinet om de plassene på nasjonal kvote, men om jeg gjør det bra der, tror jeg at jeg skal klare det, sier han.

På Røros slo Harjo Pettersen mange kanoner, blant annet slo han Eldar Rønning i spurten.

- Det var artig. Han er kanskje ikke verdens beste skøyter, men han er rask, så det var moro. Det var også gøy gå dra fra (Martin Johnsrud) Sundby på skøytinga, men han var vel ikke helt i slag i dag, sier Harjo Pettersen.

Mot slutten av de første 15 kilometerne måtte imidlertid Harjo Pettersen gi slipp på tetgruppa.

- De dro godt ifra i tet og feltet sprakk litt opp på slutten av klassisken. Da byttet vi på å gå, meg, Eldar (Rønning), Sjur (Røthe) og Anders Rennemo, så vi holdt unna for de som kom bak. Dette var rett og slett en solid opptur for meg, smiler vadsøværingen.

SPURT: Her slår Morten Harjo Pettersen Eldar Rønning i spurten under NM på ski. Foto: Øyvind Sivertsen
IMPONERTE: Morten Harjo Pettersen. Foto: Øyvind Sivertsen