– Den store, kjedelige saken er at en av våre største utøvere legger opp. Da må vi gå i oss selv og analysere det, det er ikke bra for hverken oss eller skisporten. Det er alvorlig, sier Baumann til VG.

I en kronikk i VG torsdag, skriver Baumann at Norges Skiforbund står ved et vendepunkt. Og det er en på mange måter selvkritisk idrettsleder som nå er klar på at de skal lære av sine feil.

– Hvilke konkrete feil skal dere lære av?

– Vi har mislykkes i dialogen med utøverne og forstå deres situasjon godt nok. Da må vi komme i mye tettere dialog, slik at det ikke skjer igjen. Dette (at Braathen legger opp) kom som lyn fra klar himmel for oss.

Han ønsker en kommunikasjon «uten mellomledd».

– Hvilke mellomledd er det dere nå vil kommunisere uten?

– Om man skal finne gode løsninger, er det viktig å snakke direkte til hverandre. I idretten har vi advokater, managere og foreldre, og jeg har ikke møtt disse utøverne – bare deres representanter, sier Baumann – med henvisning til Johannes Høsflot Klæbo og Braathen.

– Skal man skape den gode verdibaserte dialogen mellom partene, der det er høyt under taket, må vi skape den settingen der vi snakker ansikt til ansikt.

TOK OVER RORET: Arne Baumann ble i april presentert som ny generalsekretær for Norges Skiforbund. Han har sittet i konsernledelsen i Obos mer enn 20 år. Foto: Cornelius Poppe / NTB

– Hvordan skal dere få til den dialogen?

– Det blir en stor utfordring – vi må trene på det. Vi må etablere rammene for det. Det gjør det mye mer krevende å snakke gjennom advokater og media. Det er et faktum.

– Har du snakket med Braathen siden fredag?

– Nei, flere av oss har forsøkt, men det har vi ikke fått til. Dette er da en åpen invitasjon til Lucas. Jeg har stor tro på å sette seg ned og snakke sammen, aller mest for å lære. Å bygge tillit tar tid.

– Hvor mye har denne konflikten kostet skiforbundet til nå?

– Det største tapet er Lucas. Det (økonomiske) tallet kan risikere å bli stort, om vi ikke gjør dette på en god måte.

Pappa Bjørn Braathen bekrefter at de har mottatt tekstmeldinger fra forbundshold, men uten at de har svart på dem.

– Det er veldig enkelt. Lucas har sagt det han hadde å si på den pressekonferansen, og det er ikke så veldig mye mer å si, svarer Braathen senior.

– Det er ikke noe interesse for å prate med forbundet?

– For oss blir det litt merkelig at de sier at deres største bekymring var å ta vare på Lucas, når de er grunnen til at han er i den situasjonen han er. Det er ikke dem som han søker støtte oss, svarer Braathen – og bemerker:

– Vi har prøvd i tre år å få til en samtale med de uten at de har vært interessert.

– Forbundet skal ta grep med at de skal prate direkte med utøvere og færre mellomledd?

– Hva de har tenkt å gjøre nå, er ikke så veldig interessant for oss, sier Bjørn Braathen.

Baumann skriver også at skiforbundet ikke kan leve med at de stemples som «monster».

– Hans Geelmuyden har satt det stempelet i pannen på meg. Det er mange tøffe karakteristikker, det mangler ikke på adjektivbruken, sier skisjefen.

Geelmuyden ga følgende sitat til Nettavisen forrige fredag:

– Pampene i Skiforbundet er monsteret i denne historien, og Lucas Braathen er helten.

– Har dere reell mulighet til å forsvare dere mot karakteristikkene presentert i media?

– Ikke i den situasjonen vi er i nå. Kommer vi i mer direkte dialog, får vi en genuin forståelse av hva utfordringene er. Vi både unner andre å ha millioninntekter, samtidig som vi er opptatt av å ha med solidaritetsprinsippet for å sikre finansieringen av landslagene og breddeidretten.

– Hva gjør skiforbundet for å håndtere det at så stor del av denne konflikten styres av advokater og folk fra kommunikasjonsbransjen i media?

– Det må vi ta tak i nå, og begynne å snakke slik vi to gjør akkurat nå. Se oss selv i speilet, hva har vi feilet på? En av løsningene er å komme i mye tettere dialog, men vår hovedutfordring er at vi er så store med ulike behov i grenene. Dette kommer vi til å klare, men det er ikke løst i morgen.

– Den største overraskelsen min er at vi ikke ser parten i øynene. Det er en mur mellom oss, da blir dialogen vanskelig. Det blir mistenksomhet hele veien, og den må vi bli kvitt.

Baumann bekrefter at forbundet har engasjert selskapet til Svein Graff (NPG) for å bistå med kommunikasjon.

Svein Graff er broren til skiforbundets kommunikasjonssjef Espen Graff. Svein Graff selv skal imidlertid ikke jobbe med saken, ifølge Baumann.

– Jeg har kontaktet NPG, fordi jeg ønsker et utenfra og inn-perspektiv. Det er mitt valg og jeg har vurdert habiliteten grundig. Jeg er helt åpen om dette, og Svein Graff er ikke involvert.

Braathen har brasiliansk mor, og Norge tillater dobbelt statsborgerskap. Den fortsatt aktive stjernen Henrik Kristoffersen uttalte på sin side nylig at han er interessert i østerriksk statsborgerskap om det var mulig.

– Et ikke utenkelig scenario akkurat nå er at Henrik Kristoffersen kan kjøre for Østerrike i fremtiden, og Lucas Braathen for Brasil. Er det et scenario dere kan leve med?

– Det er ikke et ønskescenario. Jeg håper at vi gjennom dialog kan finne en løsning. Jeg har fokus på Ski-Norge og at de skal kjøre for oss.