Den norske alpinstjernen lå på en sjetteplass etter førsteomgangen, men så kom nyheten om at hun var diskvalifisert. Grunnen er at Mowinckel hadde grenseoverskridende mengder fluor på skiene sine.

Mowinckel var gråtkvalt da hun etterpå stilte opp i et intervju med rettighetsinnehaver TV 2.

– Det går ikke så bra. Jeg synes det er skikkelig kjipt. Vi har testet det mye før og vært innenfor regelverket. Det skal selvfølgelig ikke være sånn, sa Mowinckel til kanalen.

VARSLER GJENNOMGANG: Atle Skårdal er trener for fartsutøverne på kvinnelandslaget. Foto: Daniel Sannum Lauten / VG

VG snakker med Atle Skårdal, trener for fartsutøverne, da han er på vei ned fra fjellet i Østerrike. Han sier at de nå skal samle sammen alle fra analyseteamet og kollegaene i Head for å lete etter svar.

– Frykter dere å bli mistenkeliggjort etter dette?

– Nei. Utøveren vil alltid føle på det siden dette er nytt, men det er ingen grunn til det. Alle i miljøet som kjenner Ragnhild vet hva hun står for og hvilken utrolig utøver hun er. Vi har snakket med masse folk: Alle er bestemte på at det har skjedd noe som ikke var bevisst, sier Skårdal til VG.

– Dette er ingen bevisst handling. Det er en trist utgang for henne. Vi står sammen om å finne ut av hva som har skjedd slik at vi kan unngå at det skjer igjen, fortsetter han.

Mowinckel kjører med ski fra produsenten Head. Servicemannen hennes er også ansatt hos selskapet, ikke hos Norges Skiforbund.

– Det er helt utrolig. Vi må finne svar og sjekke alt sammen. Det er akkurat den samme voksen som Ragnhild testet hos Det internasjonale skiforbundet (FIS) for to dager siden. Serviceteamet har ikke gjort noe feil. Vi låste til og med skiene over natten, sier Rainer Salzgeber, renndirektør i Head, til TV 2.

Før denne sesongen ble fluorforbudet innført i alpint. Skårdal sier til VG at de har jobbet godt sammen med Norges Skiforbund og Olympiatoppen gjennom sommeren og høsten for å være forberedt til sesongen.

– Jeg mener vi har gjort alt i vår makt for å kunne være sikre på at vi har rene ski ved start. Nå er vi rett og slett rådløse. Vi skjønner ingenting av hvordan dette kunne skje. Aller verst er det for Ragnhild, selvfølgelig. Hun er den siste personen som kunne kommet på tanken om å jukse, sier Skårdal – og fortsetter:

– Hun tar dette kjempetungt. Vi må for hennes skyld finne ut hvordan dette kunne skje. Jeg kan garantere at dette ikke er en bevisst handling. Det har skjedd en fatal feil i en sånn sammenheng.

SEIRET: Lara Gut-Behrami fra Sveits vant verdenscupåpningen i Sölden. Foto: Gabriele Facciotti / AP / NTB

Etter lørdagens renn var flere stjerner, deriblant Mikaela Shiffrin og Federica Brignone, kritiske til måleinstrumentene som FIS bruker for å måle fluorverdiene. Sistnevnte kalte reglene for «bullshit» i et intervju med TV 2. Skårdal forteller imidlertid at de har gått til innkjøp av samme utstyr og at de stoler på systemet.

– Vårt apparat er akkurat det samme som det FIS har. Differansen på målingene er veldig liten. Vi er trygge på at det fungerer, sier Skårdal – og slår fast:

– Det er funnet fluor på flere steder på skiene. Jeg understreker at det er helt ufrivillig. Nå må vi finne ut hvordan det har skjedd. Det blir å gå baklengs for å finne ut hvor skiene har vært og hvordan det kan ha oppstått, avslutter han.