– Det er veldig kaos, vi aner ikke hva vi skal forholde oss til, forteller Kristoffer Reitan VG, på telefon fra Sør-Afrika - der en ny mutasjon av coronaviruset ble oppdaget torsdag kveld.

Landet har mer enn doblet antallet nye smittetilfeller på to uker, dødstallene stiger nesten like raskt, og rekordmange 8.500 er innlagt på sykehus med covid-19, 200 flere enn forrige rekord i august.

De norske guttene var i gang med ukens turnering i DP World Tour (gamle Europatouren), som ble spilt i Joburg i Sør-Afrika. Alle europeiske spillere, inkludert de to nordmennene, avbrøt turneringen i morges grunnet virusfrykt, forteller Reitan. Selv klarte han ikke cuten etter to runder og skulle uansett ikke spille i helgen.

Nå har han og Kofstad tilbragt to timer på klubbhuset, før de trakk tilbake på hotellet og forsøker å få oversikt over mulige fluktruter fra Afrika.

– Hvilke muligheter har dere?

– Det er et kjempegodt spørsmål. Nå kommer vi ikke gjennom billettsystemene noen steder. Det er enten fullbooket eller så slipper de oss ikke gjennom.

foto
TØFT: Espen Kofstad (arkivbilde, t.v) og Kristoffer Reitan (arkivbilde t.h) hadde begge gledet seg til spill i Sør-Afrika denne uken. Det ble ikke langvarig action på de grønne slettene. Foto: VG

EU-kommisjonen foreslo fredag morgen å nødstanse alle flyvinger fra sørlige Afrika. Golferne har, gjennom media, sett at nordmenn sitter fast på fly i Nederland.

FHI har foreløpig sagt at det er for tidlig å si noe om innreiserestriksjoner til Norge når det gjelder landene hvor den nye varianten er påvist.

– Vi har jo ikke ekstremt lyst på karantenehotell. Espen skulle egentlig spille de to andre turneringene som egentlig er oppsatt på programmet her nede, mens jeg hadde flybillett søndag. Jeg har planlagt å reise til Spania en uke, men det kan bli lengre nå dersom de er lettere på innreisereglene enn Norge.

– Akkurat nå er alt veldig usikkert, og vi må bare avvente litt, sier Reitan, som ikke tenker å gjenoppta spill:

– Turneringene går, men siden ingen fra Europa vil spille så blir den trolig byttet til kun å gjelde den «afrikanske touren».