Team Ingebrigtsen, Alfie og Erling Braut Haaland, Andrine og Ada Hegerberg, Christian og Casper Ruud.

Og mange flere. Norge mangler ikke familier der idrettsferdighetene går i arv.

Astrid Sunde og sønnen Simen Sunde Bratholm er også et slikt eksempel.

Med 35 års mellomrom leverte de en bragd de færreste norske tennisspillere oppnår. Nå forteller de om familiens helt spesielle forhold til sporten – og hva som ligger bak det oppsiktsvekkende vågestykket de nå begir seg ut på.

To generasjoner vinnere

Det var ingen bombe at Astrid Sunde ble tennisspiller. Både tante og mor var ivrige spillere. I tillegg vokste hun faktisk opp i Tennisveien, et steinkast unna klubbhuset til Heming IL i Oslo.

God ble hun også.

«Astrid Sundes storeslem» sto det i Aftenposten 19. august 1985. Da hadde hun nettopp klart «trippelen» i NM. Det vil si at man vinner både i single-, double- og mixed double-klassen.

Kun syv kvinner har klart det etterpå, ingen siden Ulrikke Eikeri gjorde det i 2009.

På herresiden er «trippelen» enda sjeldnere. Men i 2020 gjenskapte Simen Sunde Bratholm morens bragd. Thorvald Moe (1961, 1962) og Christian Ruud (1993) er de to andre som har klart det etter 40-tallet.

Søndag spilles årets mixed double-turnering i NM. Da har Bratholm med seg sin mor som makker.

– Det var i hvert fall ikke mitt forslag, sier hun med latter i stemmen.

Neste år fyller hun 60.

– Det er alltid stas å spille med familie. I 2020 vant jeg med søsteren min (Maren), så vi prøver! Mamma spiller masse fortsatt og er sprek, forteller Simen Sunde Bratholm.

Astrid Sunde under NM i 1985. Foto: Bjørn Fjørtoft

La grunnlaget for spissferdighet

Han begynte å spille tennis i fem-seksårsalderen, med mor og andre familiemedlemmer som inspirasjonskilder.

Men i starten var det ikke helt enkelt.

– For å få meg til å spille ga hun meg en is hvis jeg klarte å smashe ti baller. I starten var jeg litt utålmodig, sier Bratholm.

– Han ville bare smashe, ikke spille et vanlig slag! skyter moren inn.

Det ble mange is, for dette hadde sønnen anlegg for. Det så man også med NM-titlene i 2020. I doubleklassene blir det mye nettspill, og da er smashen ekstra nyttig.

Mor og sønn spilte mixed også i fjor, men da var det over tidlig grunnet sykdom hos sistnevnte. Når de to spiller mixed double sammen søndag, håper de å nå litt lenger.

– Simen får fly over hele banen, så må jeg bare spille det jeg kan, sier Astrid Sunde.

Simen Sunde Bratholm etter å ha vunnet NM-finalen i single i 2020. Foto: Espen Hildrup

Store øyeblikk

Hun holder formen godt ved like, både med spill på veterannivå og økter på treningsstudio. Der har hun ekspertise gjennom jobben som fysioterapeut. Sønnen føler seg trygg på at hun er i stand til å levere gode prestasjoner i NM.

24 år gamle Bratholm er nettopp ferdig etter fem år med tennis og økonomistudier på Northwestern University i Chicago.

– College er veldig interessant. Når man spiller tennis, reiser man ofte rundt alene og spiller individuelt. På college er man et lag og spiller for flere enn seg selv. Det aspektet syntes jeg var veldig kult.

På veien har han rukket å få med seg flere høydepunkter, i tillegg til NM-trippelen i 2020. Han har blant annet spilt for Norge i lagturneringen Davis Cup. Da har han vært på lag med spillere som Casper Ruud og Viktor Durasovic (Norges nest beste herrespiller).

– Jeg husker godt da vi var på Davis Cup i Latvia. Det var min første reise med laget. Jeg var ny, og Casper, Viktor og Joachim Bjerke var der. Som ny måtte jeg holde tale. Det var et kult arrangement i en svær håndballarena med flere tusen tilskuere. Jeg spilte den siste kampen og vant.

Simen Sunde Bratholm (venstre) sammen med Viktor Durasovic under en Davis Cup-kamp i fjor. Foto: Martin Solhaug Standal / NTB

Nå tar han fatt på arbeidslivet. Han vil fortsatt ha tid til å spille tennis, men idretten havner bak i køen.

Sporten er hele familiens leirbål. Det får vi se nok en gang, når han og moren spiller NM.

Den flammen slukker nok aldri.