– Morfar er sjefen. 80 år og holder fortsatt stand. Vi snakker sammen hver dag, sier Johannes Høsflot Klæbo til VG.

Ettersom Klæbo ikke er på landslaget, er det ikke lenger landslagstrener Arild Monsen som er hans sparringspartner.

– Nå som jeg ikke er på laget, er det morfar jeg sparrer med. Det er en god løsning, mener 26-åringen.

Gjennom mange års tøff trening, vet han nå mer om sin egen kropp enn noen gang. Og det vet også morfar.

– Vi fortsetter det tette samarbeidet. Han er på hugget. Morfar følger meg med falkeblikk, sier Klæbo til VG – mens morfar følger ham i Granåsen.

Morfaren trente Klæbo fram til han kom på landslaget og har hele tiden hatt en rolle. Men nå blir den viktigere.

– Hvordan trives du med ditt eget lag?

– Det er fint. Da kan jeg trene med hvem jeg vil. Jeg kan styre min egen hverdag, og det passer meg som hånd i hanske. Jeg føler samtidig at jeg får gjort jobben. Jeg stortrives i den situasjonen jeg er nå.

Johannes Høsflot Klæbo deltar denne uken i Toppidrettsveka. Her er han fotografert på Hitra onsdag. Foto: Ole Martin Wold / NTB

Neste uke setter Johannes Høsflot Klæbo igjen kursen for Utah og et fire ukers høydeopphold der. I Utah treffer han kvinnen som har hjulpet ham med å komme tilbake etter hamstringskaden; fysioterapeut Megan Stowe. Med på turen til USA er pappa Haakon Klæbo.

Fortsatt er det ingen kontrakt mellom Norges Skiforbund og Johannes Høsflot Klæbo som gjør at han kan gå verdenscup i langrenn kommende vinter.

– Men jeg har en backup-plan, sier Klæbo.

– ???

– Jeg har tilbud om å bli med Team Janteloppet. Det kan bli et godt alternativ om det ikke blir verdenscup, sier han – og snakker om Petter Northugs team.

– Frykter du at det ikke blir noen avtale?

– Det får tiden vise. Jeg regner med at det ordner seg. Nå er sommerferien akkurat slutt, og vif får sette i gang den type prosesser igjen.