Sist det ble spilt topphåndball i Norge var i midten av januar. Siden har håndballen, i likhet med alle andre idretter, vært utsatt.

Like lenge har klubbene etterlyst en dato å forholde seg til. Ingen har visst noe som helst om når de kan bedrive jobben sin igjen, og frustrasjonen har vært tydelig.

Mandag ettermiddag fikk endelig klubbene en dato å forholde seg til. Den 9. mai skal det spilles sesong igjen.

Uten at de trønderske toppklubbene jubler særlig høyt for det.

For løsningen ble at sesongen forblir halvspilt. Alle lagene skal møte hverandre én gang. Så kåres vinneren ut ifra slik tabellen ser ut da.

Må spille betydningsløs kamp i mai

– Dette er og blir en halvspilt sesong, med et halvspilt resultat. Løsningen treffer ønsket vårt om å ha et tellende resultat da. Men det er litt av utfordringen, at vi står fortsatt i uvissheten.

Det sier Byåsens hovedtrener Atle Oliver Johansen til Adresseavisen. Byåsen har igjen én kamp før de kan kalle sesongen 2020/21 for historie. Den er borte mot Flint i Tønsberg.

I beste fall ender Johansens kvinner som nummer sju på tabellen. I verste fall som nummer ni. Uansett, så er kampen betydningsløs for begge lag. Håndballforbundet har bestemt at ingen rykker ned denne sesongen.

– Utfordringen går på at det er en halvspilt serie. Går du en 30 km skiathlon i VM kan du ikke stoppe etter den klassiske delen, sier Johansen.

– Så hva mener du om løsningen som er valgt?

– Jeg har ikke tatt stilling til det. Det er noen som er satt til å bestemme det, så har jeg en forventning om at de finner den beste løsningen i en vanskelig situasjon.

DEN GANG DA: I desember 2019 spilte Byåsen for et fullsatt Trondheim Spektrum. Nå er de én kamp fra å spille ferdig sesongen, selv om de bare har møtt de andre lagene én gang. Foto: Mariann Dybdahl

Kan få «feil» vinner

Det han likevel reagerer mest på er slik seriemesterskapet deles ut. Storhamar leder for øyeblikket serien med to poeng over hardtsatsende Kristiansand Vipers. Førstnevnte har igjen én kamp, sistnevnte har igjen to.

Skulle Vipers avgi poeng i en av de to siste kampene er sannsynligheten stor for at pokalen for aller første gang skal til Hamar.

– Storhamar kan kanskje slå Vipers over en kamp, men de er neppe bedre over en hel sesong. Nå risikerer Vipers, med deres forsterkninger, å måtte spille i EHF-cupen (det europeiske håndballforbundets B-turnering).

Kolstad skal til sluttspill

Noen kilometer lenger sør, i Kolstad Arena, er heller ikke trener Stian Gomo Nilsen veldig begeistret for måten serien skal avsluttes på.

Herrelagene avslutter på en annen måte enn kvinnelagene. For herrene skal først alle lagene møte hverandre én gang, og så skal det arrangeres sluttspill.

Kolstad har allerede møtt alle lag, og ender med det som nummer sju på tabellen. Elverum er kronet til seriemester.

Sjuendeplassen betyr også at Kolstad skal i aksjon i sluttspillet, hvor de møter enten Elverum, Arendal eller Drammen.

– Jeg synes dette er kjedelig. Det var hele tiden et håp om at seriespillet skulle gå og at vi fikk spille de oppsatte kampene. For vår del var det ni kamper. Men det er positivt at sluttspillet holdes i gang, sier Gomo Nilsen før han legger til:

– Samtidig, i et worst case scenario, kan det hende vi spiller to kamper og er ferdige. Sånn sett er det lite ideelt at man avslutter serien og kjører sluttspill. Hvis man regner på det kan det potensielt bli flere kamper i sluttspillet enn i serien også. Og serien er mer rettferdig, mener han.

STARTET DÅRLIG: Kolstad startet sesongen svakt. Det blir de straffet for når de plutselig skal ut i sluttspill. Foto: Pål Haugbro

Vil ha Elverum som sluttspillvinner

I likhet med trenerkollega Johansen er han redd for at «feil» lag skal vinne sluttspillet.

– Vi håper jo at alt er flott og fint i mai og juni, men man vet ikke. Elverum, som har vært veldig gode i serien, kan plutselig ha uflaks og få flere spillere ute med sykdom eller karantene. I et sluttspill får man ikke spilt så mange kamper, og da går de potensielt glipp av Champions League-plassen de fortjener.

Europa glipper sannsynligvis

Likheten for begge de to trønderske klubbene var at de egentlig skulle ut i Europa denne sesongen. Men på grunn av koronapandemien i Europa i høst og vinter, valgte til slutt begge lag å trekke seg.

For Byåsen er alt håp om Europa neste sesong ute. For Kolstad er det fortsatt en mulighet, men da må de levere håndball på et langt høyere nivå enn det de viste i vinter.

Det er sluttspillvinneren som får Norges høyest rangerte Europacupplass. Skulle det være Elverum, er det nummer to i sluttspillet som får den nest høyest rangerte europacupplassen.

Ettersom Kolstad endte så langt nede som nummer sju i serien, har de en lang vei å gå, med tøff motstand, for å kunne konkurrere på kontinentet.

– Jeg håper at det finnes muligheter for å søke om det (Europa-spill). Samtidig har vår visjon siden 2012 vært å spille E-cup i egen hall. Jeg må si at å gjøre det foran 200 tilskuere ikke frister. Hvis vi må ha en sesong til hvor vi kan kvalifisere oss skikkelig ser jeg ikke mørkt på det. Vi har lyst til å konkurrere i en arena full av folk, uten munnbind. Sånn sett, i forhold til opplevelsen, er det ikke nødvendig å kvalifisere oss i år, sier Gomo Nilsen.