– Nå går det mot avvikling, og de 11 ansatte mister jobben, sier Rønningen.

Administrerende direktør Petter Rønningen er naturlig nok veldig, veldig skuffet over at idrettsstyret sa nei til Tromsø-OL. Et par timer etter at Tromsø-OL ble erklært dødt og begravd, prøvde han å sette ord på hva som vil skje framover.

– Vi har hatt fokus på å få til en statsgaranti, og på å overbevise idrettsstyret. Derfor har vi ikke hatt en tanke på hva som skal skje dersom vi fikk et nei, sier han.

Men det står likevel rimelig klart at det kun gjenstår én ting for Tromsø 2018.

– Nå er det slutt. Nå gjenstår bare å avvikle Tromsø 2018.

Styrt avvikling

Styreleder Hans Olav Karde er av samme oppfatning, selv om han overlater til eier å fatte det formelle vedtaket.

– Jeg mener at det ligger i sakens natur at vi nå legger ned organisasjonen, og går for en styrt avvikling. Men det er eier som må bestemme det, sier han.

Hvor lang oppsigelsestid det blir snakk om, eller hvorvidt disse får etterlønn eller fallskjermer er ennå ikke klart. Det er opp til styre og eier å avgjøre.

Klart er imidlertid at de 11 ansatte må finne seg annet å gjøre etter nyttår. Det er eksempelvis informasjonssjef Roger Ingebrigtsen, administrasjonssjef Gunnar Nilsen og internasjonal koordinator Anne-Berit Figenschau.

– Vi skal gjøre den jobben vi har igjen å gjøre, men ellers ønsker jeg ikke å uttale meg. Jeg skal i hvert fall bruke uka på å tenke igjennom saken, sier Anne-Berit Figenschau.

"Holdt for narr"

På spørsmål om "hva han føler nå", svarer Petter Rønningen at han "føler seg relativt profesjonell" , men at det er et lite gnagsår som plager ham.

– Jeg sitter faktisk med følelsen av at vi er blitt holdt for narr. Idrettens ledelse har skiftet argument og ståsted like ofte som andre skifter skjorte, og det mener jeg er svært underlig, sier han.

Han får støtte fra styreleder Karde.

– Det er vanskelig å lykkes med et slikt prosjekt når vi har en idrettspresident som mest ønsker å spenne krokfot for oss, sier han.

Karde sier at argumentene – og ikke minst Veritas-rapporten – viser til at Tromsø har vært motarbeidet fra høyeste hold i idretten.

Vil beholde trøkket

– I Veritasrapporten er det lagt inn flere nye beregningsmodeller som alle sammen kommer ut negativt for Tromsø. Et krav vi bør stille for fremtiden, er at alle idrettsarrangement blir utsatt for samme beregningsmodeller. Da blir det fint lite gjort her i Norge, sier Hans Olav Karde.

Både Rønningen og Karde mener imidlertid at det skulle være å hive ut barnet med badevannet dersom man ikke "kapitaliserte" på engasjementet og kompetansen til OL-organisasjonen.

– De siste dagene og ukene er det etablert en folkebevegelse her i Nord. Det er en bevegelse som kommer av at vi nå har fått se holdninger som vi trodde var borte for lengst, sier Karde.