Det kommer frem i en stillingsutlysning på det spanske nettstedet FutbolJobs, som jobber med å formidle jobber innenfor fotballen til spillere, trenere og støtteapparat over hele verden.

I utlysningen lokkes potensielle spillere for Saudi-Arabias tredjedivisjon, nivå fire i det nasjonale seriesystemet, med 3–4000 amerikanske dollar i uken og et kostnadsfritt hjem å bo i.

De spesifiserer at det er et «akutt behov» for spillere og at man ikke bør kaste bort tiden sin med å søke om man ikke er toppspiller. I tillegg ber de spesifikt om spillere som er klare til å komme på en gratis overgang. Utlysningen ble publisert i juli.

ØNSKER FORSTERKNINGER: Denne stillingsutlysningen, som er oversatt i Google Translate fra spansk til engelsk for å bli mer forståelig for norske lesere, lister opp både vilkår for å søke og hva man kan forvente å få i retur som spiller på nivå fire i Saudi-Arabia. Foto: Skjermdump Futbaljobs.com

Nettstedet The New Arab har omtalt utlysningen, men har ikke fått verifisert stillingsutlysningen fra det saudiarabiske fotballforbundet. Også flere internasjonale medier har omtalt saken.

The New Arab hevder at utlysningen først og fremst er myntet på sør-amerikanske spillere. På nåværende tidspunkt er divisjonen først og fremst bestående av lokale, saudiarabiske spillere.

Utlysningen tolkes videre som et ledd i å styrke også de lavere divisjonene i den hardtsatsende nasjonen. Gjennom det statlige investeringsfondet (PIF), som i stor grad har fått sin rikdom gjennom landets omfattende olje- og gassressurser, har Saudi-Arabia blant annet kjøpt opp den engelske fotballklubben Newcastle og sørget for et skred av stjerneoverganger til den lokale toppdivisjonen.

Cristiano Ronaldo, Neymar og Karim Benzema er bare tre av superstjernene som har latt seg lokke til Saudi-Arabia. Også Mathias Normann, som tidligere spilte for det norske landslaget, har meldt overgang denne sommeren.

Få full oversikt: Disse stjernene har meldt overgang til saudiarabisk fotball

Samtidig som landets fotballsatsing fortsetter med full fart, får de kritikk for å bedrive sportsvasking.

Det vil i dette tilfellet si at de investerer store summer i fotballen for å forbedre sitt omdømme, ikke minst ved å flytte fokus vekk fra omfattende anklager om menneskerettighetsbrudd.

Så sent som 21. august publiserte menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch en omfattende rapport, der de hevdet at saudiarabiske grensevakter det siste året har drept flere hundre etiopiske migranter og asylsøkere på grensen til Jemen.

Der ba de FN om en gransking av påstandene. Samtidig pekte de på sammenhengen med at disse hendelsene finner sted samtidig som landet bruker store summer på å investere i fotballen – for å få oppmerksomhet vekk fra nettopp slike brudd på menneskerettighetene.

Vil du lese mer om fotball? I VGs store magasin «Våre beste menn» kan du lese historien til alle de 77 nordmennene som har spilt fotball på toppnivå i England. Magasinet er på 124 sider, og kan bestilles i vår nettbutikk (fri frakt!)