Den føderale domstolen i Missouri har avvist søksmålet på 100 millioner dollar, tilsvarende over 1 milliard norske kroner i dagens kronekurs.

– Det var det forventede utfall. Niemanns håp var nok at det skulle komme til en såkalt «jury trial» der man kan overbevise en jury om sin sak. Men det er et betydelig hinder for å komme dit, sier Torstein Bae, NRKs sjakkekspert og utdannet jurist, til VG.

Niemann anklaget i fjor høst Carlsen for ærekrenkelser og saksøkte ham for tort og svie. Amerikaneren tok også rettslige skritt mot Daniel Rensch og Hikaru Nakamura samt selskapene Play Magnus Group og Chess.com.

VG har vært i kontakt med far og manager Henrik Carlsen, som ikke ønsket å kommentere saken.

– Vi er glade for at retten har avvist Hans Niemanns forsøk på å få tilbake en ufortjent gevinst i den føderale domstolen i Missouri, og at Niemanns forsøk på å undertrykke ytringsfriheten gjennom en strategisk rettssak har mislyktes, sier Carlsens advokat Craig Reiser til VG.

Wall Street Journal omtalte saken først.

Wall Street Journal skriver at Niemann ikke kan ta de samme anklagene til retten igjen.

– Niemanns søksmål hadde ikke bein å stå på. Det er sterkt vern om ytringsfriheten i USA, særlig når det gjelder offentlige personer, og Niemann må anses å være det. Da skal det mye til å vinne fram, sier Bae.

– Har saken vært bare negativ for Niemann?

– Det er mulig han oppnådde det han var ute etter ved å gå til et motangrep. Inntil da hadde alt handlet om hans juks. Så kanskje det var et slags PR-grep fra Niemann som kanskje ikke var så mislykket. Men søksmålet var det ikke noe juridisk grunnlag for, mener Bae.

IKKE OVERRASKET: Sjakkekspert Torstein Bae er ikke overrasket over utfallet av søksmålet til Hans Niemann. Foto: Erik Johansen / NTB

Det hele startet da Carlsen trakk seg fra den tradisjonsrike Sinquefield-turneringen i USA etter å ha tapt mot Niemann. Etter at han trakk seg publiserte han denne meldingen på Twitter:

– Jeg forstår at mine handlinger har frustrert mange i sjakkmiljøet. Jeg er frustrert. Jeg ønsker å spille sjakk. Jeg ønsker å fortsette å spille sjakk på det høyeste nivå i de beste konkurransene.

En uke senere ga han opp partiet mot Hans Niemann i Champions Chess Tour etter å ha gjort ett trekk. Han anklaget amerikaneren for å ha jukset.

– Jeg tror at Niemann har jukset mer – og mer nylig – enn han offentlig har innrømmet, skrev nordmannen på mikrobloggtjenesten.

– Progresjonen hans på brettet har vært uvanlig, og gjennom hele partiet vårt i Sinquefield Cup hadde jeg inntrykk av at han ikke var spent eller helt fokusert på spillet i kritiske stillinger, samtidig som han spilte bedre med svarte brikker på en måte jeg tror bare noen få spillere kan gjøre.

SPILLER FORTSATT: Hans Niemann, her fra et parti i oktober i fjor, sa at han ville fortsette å spille sjakk selv om nettstedet chess.com kom med en rapport som sa han hadde «mest sannsynlig jukset mer enn 100 ganger». Foto: TIM VIZER / AFP / NTB

Niemann har innrømmet å ha jukset i spill på Chess.com da han var 12 og 16 år. Siden er han blitt utestengt fra nettstedet.

Chess.com la i fjor høst fram en rapport med en knusende konklusjon om at Niemann skal ha fusket over 100 ganger på nettet.