– Det er en av de største smellene jeg har gått på, sier Borch til VG.

Borch trosset mageproblemer da landslaget konkurrerte over fire km i Italia i vinter. Han gikk rett i veggen.

– Jeg klinket bare til og vant, men så kom symptomene. Jeg var kald, hadde hodepine og fikk et kjempestort behov for å sove. Det varte i flere uker, sier singelscullerroeren som tok sølv i Tokyo-OL for to år siden.

Borch kom tilbake i trening. Han mener han kjørte tøffe intervaller for tidlig på landslagets neste treningsleir.

– Jeg gikk på en ny «usynlig» smell. Jeg klarte ikke å hente meg inn igjen. Og måtte justere ned på treningen igjen, forteller han.

Kjetil Borch har etterpå slitt med urolig søvn og ikke fått trent etter planen.

– Snittpulsen min når jeg sover har steget veldig. Den er 18 til 20 prosent høyere enn vanlig. Kroppen er i ubalanse. Jeg ble knocket rett ut. Kroppen restituerer seg ikke som vanlig etter trening. Alt tar lengre tid og er mye mer uforutsigbart, sier han.

Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Han forteller at «søvnpulsen har gått i taket denne uken». Fredag var han hos legen.

– Jeg velger å trene én gang om dagen fremover med ting jeg synes er gøy. Hvis det ikke går så må jeg bare hvile. Akkurat nå fokuserer jeg bare på å ha det gøy, sier han.

Borch har samtidig stått i den tøffe kritikken mot Astrid Uhrenholdt Jacobsen og utøverkomiteen i Norges idrettsforbund i spørsmålet om russiske utøvere skal få komme tilbake i internasjonale konkurranser.

– Smellen har handlet om det fysiske, men det er klart at en slik sak også tar krefter. Men den er såpass viktig at det har inspirert meg til å være en motstemme, sier han.

Roforbundets sportssjef Daniel Liltvedt-Berge kaller Kjetil Borchs situasjon «kjip».

– Det er spennende tider med ham, men Kjetil har lagt ned en god base i treningen før dette skjedde. Vi jobber for at det skal snu, sier Liltvedt-Berge.

Av både økonomiske årsaker deltar Norge ikke i helgens åpning av verdenscupen i Kroatia. Landslaget – minus Borch – deltar i stedet på Christiania-regattaen på Årungen.

Han satser fortsatt på å åpne sesongen med EM i Slovenia i slutten av mai.

– Jeg bryr meg ingen ting om resultatene i World Cup eller EM. Det eneste som teller er at jeg er i godt gammelt slag i VM, sier Kjetil Borch.

VM i Beograd går ikke før i september. Kjetil Borch har to VM-gull tidligere i karrieren, men måtte nøye seg med 5. plass i fjorårets VM. De åtte første plassene i årets VM kvalifiserer for OL i Paris neste sommer.