EU-kommisjonen vedtok denne uken et lenge varslet salgsforbud av mikroplast, altså alle syntetiske polymerpartikler som er under fem millimeter.

For gummigranulat, altså de svarte kulene som ligger i kunstgressbaner over hele Norge, gjelder en overgangsperiode på åtte år.

Perioden skal gi baneeiere tid til å bytte til andre alternativer – og sikre at nye baner når slutten av beregnet levetid.

Gummigranulat, som produseres av gamle bildekk, beskrives av EU som den største kilden til utslipp av mikroplast.

Miljøpartiet De Grønne mener idretten trenger hjelp til omstillingen, og har lagt frem et forslag om en nasjonal plan.

– Norske myndigheter må stille opp for idretten i denne omstillingen. Regjeringen kan ikke sende regningen til fotballforeldre på dugnadsjobbing og til små idrettslag som ikke har råd til å bytte ut sine baner på egenhånd, sier partileder Arild Hermstad.

Erlend Hanstveit, som er statssekretær for kulturminister Lubna Jaffery, sammen med statsminister Jonas Gahr Støre og fotballpresident Lise Klaveness. Foto: Live Austgard / VG

Også kosmetikk, vaskemiddel, glitter, gjødsel, leker og medisiner vil bli rammet av den nye EU-loven.

De første salgsforbudene, for eksempel løst glitter og mikroperler, vil tre i kraft allerede om drøye to uker.

EU anslår at 42 000 tonn mikroplast, som er tilsatt produkter av mennesker, slippes ut hvert år. Det nye regelverket skal hindre utslipp av om lag en halv million tonn mikroplast.

Regjeringen Støre satte nylig av fem millioner til en storstilt kartlegging av landets kunstgressbaner – et forarbeid før selve omstillingen.

NFF anslår at tidenes omstilling vil koste hele 10 milliarder kroner.