De norske landslagsspillerne har reist tilbake til sine hjemland etter å ha blitt plassert i ti dagers coronakarantene i Norge. Utreisetillatelsen ble gitt under forutsetning av at karantenen skulle sones ferdig i ved hjemstedet til spillerne.

Men det blir trolig ikke nødvendig.

Dersom en spiller avleverer to negative coronatester innen kampen, kan han spille, er den klare beskjeden fra Haalands klubb Borussia Dortmund og Jarsteins klubb Hertha Berlin, ifølge AFP og Kicker.

– Tysk lov gjelder på tysk jord, fastslår Dortmund, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Også RB Leipzig argumenterer med det samme når det gjelder Alexander Sørloth, skriver AFP.

Dortmund spiller bortekamp mot Hertha lørdag kveld. Tidligere samme dag skal RB Leipzig møte Eintracht Frankfurt borte.

Hertha har klarert sin sak med de lokale helsemyndighetene i Berlins bydel Charlottenburg-Wilmersdorf.

– De skrev til oss at Rune (Jarstein) må avlegge to negative tester. Deretter kan han begynne å trene igjen, sier Herthas kommunikasjonssjef Marcus Jung til Kicker.

Jarstein ble testet mandag og det er planlagt en ny test onsdag. Hvis alt går som planlagt kan han være tilbake i trening torsdag.

De norske spillerne ble satt i karantene etter at Omar Elabdellaoui testet positivt for covid-19 fredag. De fikk dermed ikke reise til landskampen mot Romania som etter planen skulle vært spilt søndag, men utenlandsproffene fikk etter godkjenning av Oslos kommunelege Tore W. Steen lov til å returnere til sine hjemsteder for å sone karantenen der.

– Hvis reglene i de landene tillater spill, så kan ikke det få noen konsekvenser for disse spillerne. Det er ikke sikkert rent arbeidsrettslig heller, at de kan nekte å spille overfor sin egen arbeidsgiver fordi de ønsker å følge et annet regelverk enn det som gjelder i landet, sa toppfotballsjef Lise Klaveness på en pressekonferanse mandag.

Den profilerte forsvarsadvokaten John Christian Elden sa søndag til VG at spillerne risikerte å bryte norsk lov om de spiller kamp kommende helg, dersom de ikke hadde som intensjon å sitte i karantene i utlandet. Da ville de kunne straffes for falsk forklaring i forbindelse med utreise siden det var en forutsetning for at de skulle få dra. Mandag skriver han dette:

– Info er kun falsk dersom de da søknaden ble sendt ikke tenkte å sitte fullt ut tiden for norsk karantene i sitt hjemland. Om ting endrer seg etterpå, har de ikke gitt falsk forklaring.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad ble spurt om mulig spill tidligere på dagen:

– Det er alltid problematisk hvis en har hatt smittekontakt. Men det er ulikt regelverk, og dette må den enkelte ta ansvar for selv.

Rettelse: I en tidligere versjon av saken sto det at landslagsspillerne «måtte skrive under på en avtale om at de vil overholde karantenen fram til klokken 13 søndag». Det stemmer ikke. Dette ble endret den 16.11.20, klokken 22.34.