21-åringen, som har bodd på Mallorca i vinter for å bygge sykkelformen, syklet ensomt i front til mållinja på det 104 kilometer lange løpet, og vant med tiden 2 timer og 36 minutter - over tre minutter bak feltet bak.

- Du må dra sørover for å få konkurranse. Vi gamle familiefedre kan ikke gi deg kamp, sa toer Andreas Setting (38) til vinneren etter løpet. P å samme løp ifjor slo Setting samme mann i spurten.

Eliteambisjon

Han trenger ikke å bekymre seg for at Sundstrøm ikke vil satse. Det siste året har han syklet for den nye klubben Kobbe SK, hvor han er lagets topprytter sammen med grunnlegger Steinar Rasmussen.

På sikt er målsettingen å skape et elitelag, som blant annet kan delta i Arctic Race of Norway, og skape et "hjemmelag" i landsdelens nye store sykkeleventyr.

- I år har vi jo ikke kontinentalstatus og kan ikke delta. Men om det blir til neste år er noe annet. Det kan det fort bli. Vi ønsker å skape et nordnorsk elitelag, varsler Sundstrøm.

Ønsker sterk nordnorsk andel

Han mener at han selv og Rasmussen allerede i dag er god nok til å ta nivået i et ritt som Arctic Race of Norway.

- Men vi må ha flere gode ryttere. Da må vi nok sør og hente. Men planen med laget er at over halvparten skal være nordnorske ryttere, sier Sundstrøm.

Andreas Setting, som selv har prøvd seg i Norgescupen for et par år siden med middels hell, er fortsatt litt skeptisk til om nivået på Nord-Norges beste ryttere er godt nok til å forsvare en slik ambisjon.

- Jeg tror nivået er litt for dårlig her oppe. Men jeg har sagt mye meninger om det, men kanskje.  Steinar og Erlend er gode. Nivået i Norgescupen er høyt, men det hjelper godt på at man får trent hele vinteren i Spania, mener sykkelveteranen.

Støtte fra foreldre

Nettopp et lengre vinteropphold i Spania står sentralt i planene for å styrke Kobbe SK og deres ambisjon om å skape et nordnorsk topplag.

- Hvis vi er mange som kan leie et hus, så er det veldig billig å bo der, sier 21-åringen.

- Hvordan finansierer du satsingen?

- Jeg jobber litt når jeg er hjemme, og så får jeg støtte fra foreldrene mine. Blant annet bor jeg der når jeg er hjemme, sier han.

Sundstrøm mener laget vil fylle en viktig funksjon også for kommende ambisiøse syklister fra landsdelen.

- Det vil være bra om de kan se at man ikke trenger å flytte for å satse, sier han.

Spreke unggutter

I dag viste en trio fra Tromsø at det gror godt nedover i sykkelsporten i byen.

Jakob Viklund (11),  Noah Johannes Borch (12) og Simon Levi Borch (10) syklet én mil i barneklassen på henholdsvis 23, 25 og 27 minutter.

- Det er to minutter forbedring fra i fjor. Jeg har lyst til å sykle også når jeg blir voksen, varsler Jakob.

- Var det tøft å sykle én mil med kraftig motvind på slutten?

- Nei, jeg er vant med å sykle lengre. Jeg pleier å sykle fra Tromsdalen til Berg til vanlig, svarer Noah Johannes Borch (12).

Kanskje sykler noen av trioen for et nordnorsk lag i Arctic Race om noen år.

SPREKE: Noah Johannes Borch (12), Jakob Viklund (11) og Simon Levi Borch (10) Foto: Lars Eidissen