Erling Lae, nestleder i Høyre på møte i Tromsø PRIVATISER: Erling Lae vil få bukt med tigging, og mener det ikke er urimelig at Tromsø blir kompensert for noe av det man ikke fikk ved et OL. Foto: Jon Terje Eiterå

Et drøyt døgn etter at Tromsø 2018 ble skutt ned for godt, kom den profilerte byrådslederen fra Høyre til Tromsø.

Lae holdt i kveld et foredrag for medlemmer i Tromsø Høyre med den, i lys av de siste dagers hendelser, litt kleine tittelen "Hva Tromsø kan lære av Oslo".

Byrådslederen, som av mange ble beskyldt for utidig opptreden i etterkant av at Veritas-rapporten ble fremlagt, da han lanserte et mulig Oslo 2022-kandidatur, kom blant annet inn på OL-saken i sitt foredrag.

Det var tidligere ordfører Alvhild Yttergård som spurte Lae om hvordan Nord-Norge satsingen vil bli ettersom det ikke blir OL.

– Lillehammer fikk tipp-topp veier etter OL'et, men var ikke flinke med etter bruken av anleggene. Det er ikke urimelig at Tromsø får kompensasjon for noe av det man ikke fikk, sier Lae.

Bukt med tiggingen

Lae fortalte ogsåe om problemer sørpå som også omhandlet Tromsø.

– Jeg synes det er galt å si at vi tillater noen folk offentlig å ydmyke seg selv ved hjelp av tigging. I stedet må vi gi folk hjelp til selvhjelp, sier Oslo-byråden.

Ellers tok han for seg problemene om at en av fem i grunnskolen ikke kan lese og skrive godt nok ved utgang av grunnskolen og om problemene ved at en av tre videregående elever stryker eller faller ifra.

Ellers kritiserte Lae den sittende regjeringen blant annet for å prøve å avskaffe fattigdom ved å øke satsene til sosialhjelp. Og flere Høyrepolitikere tok også til ordet.