Friidrettsforbundet (NFIF) sendte torsdag ut en pressemelding om at Gjert Ingebrigtsen, treneren til stjerneløperen Narve Gilje Nordås, ikke får trenerakkreditering til VM innendørs eller EM utendørs i 2024.

Det fikk heller ikke Ingebrigtsen til sommerens VM hvor Nordås tok bronse på 1500 meter. Da var Per Svela, som også trenes av Ingebrigtsen, med som personlig assistent for Nordås.

Forbundet vurderer nå at det ikke er mulig for brødrene Henrik, Filip og Jakob Ingebrigtsen å ha trygge rammer dersom pappa Gjert skulle fått akkreditering - av hensyn til familiekonflikten.

Gjert Ingebrigtsen har sagt han er skuffet og svært lei seg over forbundets fremstilling. Nå sår Per Svela tvil om forbundets forklaring.

– Dette kunne vært veldig fint løst med at Gjert fikk akkreditering og var med Narve, men holdt seg borte fra Jakob. Men nå er det heller et prinsipp hvor forbundet vil spolere for Narve, sier Svela til VG og legger til:

– At det handler om trygge omgivelser, er bare vås. De vil prøve å nulle Gjerts betydning.

SJEF: Sportssjef Erlend Slokvik i Friidrettsforbundet. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Erlend Slokvik, sportssjef i NFIF, svarer dette til VG på Svela uttalelse:

– Narve står fritt til å velge trener og vil fortsette med Gjert som trener. Vi vil ikke legge hindringer for det. Vi må skille mellom dét og det at ikke en utøvers trener får akkreditering. Det er mange som ikke får sine personlige trenere akkreditert.

Slokvik sier de vil ta vare på Nordås og finne løsninger slik at han får god oppfølging, noe han vil se på hvordan skal gjøres i praksis fremover.

Friidrettsforbundet bekreftet overfor NRK torsdag at de har håndtert en uønsket episode mellom løperne Henrik Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås. Det skjedde under en treningsleir i spanske Sierra Nevada.

Per Svela mener denne saken ikke er blitt håndtert tilfredsstillende av forbundet.

– Det er svært alvorlig, for det var en ganske voldsom episode. De sier at de håndterte det der nede og at det var lite som skjedde, men det stemmer ikke, sier Svela og legger til:

– Den som skal føle seg utrygg, er Narve. Her legaliserer forbundet slike hendelser og godtar med det mobbing. De har gjort det vanskelig for seg selv, for denne kulturen vil vi ikke ha i norsk friidrett, sier Svela.

– Det er greit å opplyse VGs lesere om at Per Svela ikke engang var tilstede i samme verdensdel da situasjonen han omtaler fant sted, påpeker Henrik Ingebrigtsen overfor VG.

UØNSKET HENDELSE: Friidrettsforbundet har bekreftet en uønsket hendelse mellom Henrik Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås under en samling i januar. Her fra Bislett Games 2021. Foto: Lise Åserud / NTB

Svela beskriver forbundets håndtering av saken slik:

– Som en struts som stapper hodet i sanden. Man kan ikke holde på slik. Allerede i vinter burde de tatt tak i dette, slik at alt kunne blitt annerledes i VM. Det er en beslutningsvegring som er helt fæl å se på, svarer Svela.

– Forbundet sier de skal ivareta Narve, men det er bare svada, de gjør det stikk motsatte.

Erlend Slokvik kjenner seg overhodet ikke igjen i Svela sine utsagn.

– Det (episoden i Sierra Nevada) har vi tatt på alvor og håndtert i henhold til retningslinjene våre. Narve sin trygghet tar vi også på alvor, og den hendelsen ble tatt opp på alvor. Vi gjør det vi kan for at Narve skal være trygg, sier Slokvik.

– Jeg går ikke inn noe mer på det som skjedde der, mer enn at det var en uheldig situasjon. Det har vi håndtert.

– Svela kommer med påstander om at forbundet legaliserer mobbing, opptrer som en struts som stapper hodet i sanden, har beslutningsvegring og at det bare er svada at man skal ivareta Nordås?

– Det får stå for hans regning. Vi i ledelsen var ikke i Spania selv på dette tidspunktet, men vi fikk hjelp av andre der nede som tok vare på Narve. Den saken har vært fulgt opp på alvor og etter retningslinjene, svarer Slokvik - som innrømmer at hele konflikten er vanskelig å håndtere.

Henrik Ingebrigtsen presiserer at han støtter forbundets beslutning og oppfordrer alle involverte til å gjøre det samme. Ellers ønsker ikke Henrik Ingebrigtsen å gå i ordkrig med Team Nordås.

– Jeg registrerer at mange mener mye og snakker om oss med utestemme. De som mener mest og sterkest er gjennomgående de med minst innsikt i situasjoner de ikke kjenner detaljene i. Skudd etter skudd på oss som bare kommer fra en side, er det kun mediene som tjener på, melder Henrik Ingebrigtsen.

–Jeg forstår at Per, Narve og Gjert har følelser rundt dette som de har behov for å slippe ut. Men vårt behov er ro og trygghet til å trene, prestere og gjøre alle de andre tingene som må til for å kappe nye sekunder og tideler, sier han.

Narve Gilje Nordås har ikke besvart VGs henvendelse.