Med poeng i Spania ville Skottland allerede vært klare for EM, og etter en time banket Scott McTominay ballen i mål på nydelig vis på et frispark fra skrått hold.

Manchester United-spilleren – som scoret to mål i hjemmemøtet med Spania tidligere i kvalifiseringen – jublet som besatt, men så grep VAR inn og annullerte målet for en forseelse mot Jack Hendry i duell med keeper Unai Simón.

– Det er femti-femti. Noen ganger får du den, noen ganger får du den ikke. Men det er klart at keeperen blir litt hindret. Han blir litt skubbet inn i mål, sier fotballekspert Kjetil Rekdal i VGTV-studio.

KAMPENS FØRSTE: Álvaro Morata sendte Spania i ledelsen mot Skottland. Foto: Julio Munoz / EPA / NTB

I stedet for skotsk jubel, var det til slutt Spania som vant 2–0.

– Jeg kan fortelle deg litt om hva som skjedde på benken her, sier Norges landslagssjef Ståle Solbakken til TV 2 etter 4–0-seieren mot Kypros.

– Kent Bergersen sa til meg, da kampen var avgjort her, at Skottland leder 1-0. Så informerer han om at Spania har utlignet til 1-1 og at det er McTominay som har scoret for Skottland. Da kampen er over så sier Are Hokstad at det er 2-0 til Spania. Da sa jeg til «Kenta» at det er «mulig du sitter på tribunen i neste kamp».

– Det var egentlig som forventet at Spania skulle vinne den kampen. Det er ikke noe jeg har tenkt til å bruke tid på ennå, sier Solbakken til VG på pressekonferansen.

PÅ KYPROS: Ståle Solbakken under Norges 4–0-seier mot Kypros. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Kvarteret etter McTominays annullerte scoring smalt det i stedet motsatt. Veteranen Jesús Navas viste at innleggsfoten ikke har blitt noe dårligere selv om han har blitt 37 år, og prikket hodet til Álvaro Morata foran mål.

Spania-spissen gjorde som så mange ganger før, og satte inn sitt 34. landslagsmål i kamp nummer 67.

Ti minutter senere rotet Skottland det fullstendig til. Aron Hickey skled, og ga bort ballen helt nede ved eget felt. Joselu takket og bukket, og serverte landslagsdebutant Oihan Sancet foran mål.

23-åringen kranglet inn 2–0 for Spania, som også ble sluttresultatet.

DEBUTSCORING: Oihan Sancet scoret i sin første landskamp. Foto: MARCELO DEL POZO / Reuters / NTB

Søndag skal Spania møte Norge på Ullevaal stadion.

– De vet at hvis de vinner den, så er de så å si kvalifisert. Taper de for Norge, så må de vinne de to siste. Jeg tror Spania føler seg ganske komfortable etter den seieren her, sier Rekdal.

For Norge sin del handler det etter all sannsynlighet om å ta igjen Skottland for å få en av de to direkte plassene til EM.

Da må Norge vinne mot både Spania og Skottland, samtidig som man trenger hjelp fra Georgia når de tar imot Skottland 16. november.

Hvis Norge slår Spania og Georgia slår Skottland, vil Norge gå forbi Skottland med seier i Glasgow 19. november. Om Georgia og Skottland spiller uavgjort, må Norge vinne med to mot Skottland for å gå forbi på innbyrdes oppgjør.

Norge har også muligheten til å nå EM via playoff basert på Nations League-rangeringen, men er da avhengig av hjelp i flere grupper.

For eksempel ville det vært til stor hjelp at Wales gikk videre i gruppe D siden waliserne er foran Norge på Nations League-rangeringen. Da var det langt fra gunstig at Tyrkia vant 1–0 borte mot Kroatia i den gruppen, og gjorde veien lang for Wales.

– Meget imponerende av Tyrkia. De hadde litt sjanser mot seg i annenomgang, men katastrofe for Norge, sier Rekdal.