Det er ingen overraskelse at det skulle ende sånn.

– Vi har egentlig lagt fra oss tabellen og bruker kampene som en pre-season inn mot neste sesong, sier Lars Arne Nilsen til VG.

Nedrykket ble definitivt klart etter at klubben tapte 1–3 for Brann i Bergen lørdag kveld. Daouda Bamba scoret tre mål, og ble den store helten i vestlandsbyen.

Etter kampen fikk han en god klem av gamletreneren, som han sendte ned i Obosligaen.

– Bamba er en flott fyr og jobber veldig hardt. Jeg liker at han lykkes, men han kunne gjerne ventet en kamp, sier Aalesund-treneren.

For Brann ser det ganske lyst ut. Etter to strake seirer står de nå med 31 poeng – og kan trolig forberede seg på en ny sesong i Eliteserien.

– Det er ikke riktig å snakke om 2021 nå. Vi har ikke sikret plassen ennå, sier Bamba til VG etter hat tricket.

– Han ser bra ut, sier Kåre Ingebrigtsen.

Fortapte AaFK

Aalesund var i grunn sjanseløse fra avspark. Som de har vært sesongen gjennom.

11 poeng på 26 spilte kamper er for lite til at Strømsgodset på kvalikplass med 23 poeng (25 kamper), kan tas igjen.

Aalesund tok 79 poeng på Obosligaens 30 kamper i fjor og scoret 67 mål. 2020 ble ikke et godt år i landets gjeveste fotballiga.

Opprykket ble ledet an av Lars Bohinen, men han måtte gå i august i år. Etterfølger Lars Arne Nilsen har ikke maktet å snu sesongen i andre halvdel.

Nå må de forberede seg på neste sesong i 1. divisjon.

– Vi må erkjenne at vi ikke har vært gode nok, sier Aalesund-keeper Andreas Lie.

3 X BAMBA: Han har tidvis måttet tåle mye kjeft fra Brann-fansen i tiden sin i rødt Daouda Bamba. Men lørdag kveld hamret hann inn tre mål mot Aalesund og har scoret ti i år. AaFK-spillere depper i bakgrunnen. Foto: Marit Hommedal

Bamba i form

Førsteomgangen bar preg av stor Brann-dominans. Men det tok en god stund før det ble sjanser ut av det.

De kunne tatt ledelsen etter 21 minutter. På straffespark.

Robert Taylor hadde nettopp gått i bakken, men Brann-kaptein Kristoffer Barmen traff bare stolpen fra ellevemetersmerket.

Da hjalp det å ha Daouda Bamba. Først scoret han én gang, før Aalesund svarte umiddelbart. Men 20-åringen Vetle Fiskerstrands skudd i nettaket var en utligning kun i få minutter før Bamba var der igjen.

Ivorianeren taklet som en midtbanekriger, dro seg fri som en dribleartist og plasserte inn 2–1 på nydelig vis. En suveren prestasjon av angriperen i rødt.

Hat trick

Lars Arne Nilsen var optimistisk i pauseintervjuet på TV, og sa det var muligheter for poeng fordi det ikke akkurat var Barcelona de møtte i kveld - men de var iallfall markant bedre enn Aalesund.

Mye takket være Bamba. Han satte inn sin tredje scoring for kvelden etter 60 minutter. Keeper-innbytter Andreas Lie bokset et innlegg rett i beina på spissen.

Bergenserne har hatt en meget god uke. Tirsdag slo trenerduoen Kåre Ingebrigtsen og assistent Eirik Horneland kraftig tilbake i gjensynet med Trondheim etter at de begge har måttet gå fra trenerrollen i RBK i løpet av to år. Sistnevntes etterfølger Åge Hareide ble beseiret med 3–2.

For en uke siden var Brann ett poeng over kvalikplassen.

– Det var godt for oss å få gjennomført ei sånn uke og få tatt seks poeng. Det er gode prestasjoner i bunn så vi står her med seks fortjente poeng, sa Kåre Ingebrigtsen.

Nå har de skaffet seg litt pusterom og ro.

– Det er sinnssykt stor forskjell på å vinne og tape fotballkamper, sier Vegard Forren til VG.

I Bergen unngår de trolig kampen mot nedrykk. For Aalesund var det utfallet uungåelig i år.

PS: Daouda Bamba har scoret halvparten av målene sine i 2020 mot Aalesund. Fem scoringer mot AaFK av 10 totalt. En Brann-spiss har ikke scoret over ti mål siden Kim Ojo i 2012. Siste hat trick i Eliteserien for bergenserne hadde Bård Finne i 2013.