– Jeg har hatt det slik helt siden jeg ble født, sier Ulrik Syversen og peker ned.

Det er en tydelig forskjell på føttene til 19-åringen fra Aalesunds Fotballklubb.

Han har det som kalles hemihyperplasi, en overvekst-sykdom. Den kjennetegnes ved at én eller flere kroppsdeler vokser relativt mer på den ene kroppshalvdelen, slik at det blir asymmetri mellom høyre og venstre side.

– Det var egentlig ikke et problem i oppveksten, for da kunne jeg bruke de fotballskolene jeg ville. Det begynte å bli et problem da jeg begynte å vokse en del, sier Ulrik.

Sunnmørsposten er på besøk i Larsgården i Ålesund der stoppertalentet bor sammen med foreldrene. Han har med seg far og tidligere Aalesund-kaptein Eivind Syversen til dette intervjuet.

– Det han er født med, er veldig sjeldent. Etter hvert som foten hans vokste, ble det vanskeligere og vanskeligere å bruke vanlige fotballsko uten at han fikk smerter. Det blir som at du har på deg en for trang slalåmsko litt for lenge. Da får du ikke nok blodtilførsel til foten, og det blir ubehagelig, sier Eivind Syversen, som er den som har spilt flest kamper for Aalesund gjennom historien.

Stor jakt på fotballsko

Det var ikke et alternativ å gi seg med fotball for den talentfulle spilleren, som kom til Aalesund da han var 12 år etter å ha spilt i Rollon før det. Dermed måtte familien ut på leting etter fotballsko som kunne passe den største foten.

På et tidspunkt var det en skotype som heter Puma King som var best, for det var den bredeste skoen på markedet.

– Da den modellen gikk ut, kjøpte vi det som var igjen i omtrent hele verden. Den nye varianten av skoen ble dessverre for smal. Vi har vært i kontakt med veldig mange for å få laget en sko som passer Ulrik best, og det har vært litt av en jobb å finne ut av det, sier Eivind Syversen.

Etter forsøk på å finne løsninger i både inn- og utland, fant man en løsning hos Østo Ortopedisenter i Ottestad ved Hamar. Ifølge deres egen nettside jobber de med produksjon og tilpasning av blant annet ortopedisk fottøy.

Spesialskoen veier 660 gram, mens den «vanlige» skoen til venstrefoten veier 240 gram.

Ulrik Syversen bruker en spesialtilpasset fotballsko på høyrefoten for å kunne spille fotball. Skoen veier 660 gram, mens den vanlige fotballskoen på venstrefoten «bare» veier 240 gram. Foto: Marius Simensen

– Et veldig tungt år

– Vi håper at det i nær fremtid vil være mulig å få 3D-printet en såle, eventuelt med knotter, så kan vi få sydd en sko via våre kontakter. Da vil Ulrik få en sko som er helt tilpasset hans fot. Da vil den være som en vanlig fotballsko, bare større, men det vil bli mye lettere enn dagens sko. Da vil smertene mest sannsynlig også forsvinne. Et alternativ er at man får støpt en spesialtilpasset form etter foten, men det sjekket vi og kom frem til at det vil bli veldig kostbart, sier faren.

For Ulrik er uansett det viktigste at han får spille fotball. Før den nåværende skoen var på plass, slet han tungt i 2020-sesongen. Da hadde han hatt en sko fra Italia som ble ødelagt.

– Det var et veldig tungt år der jeg var ute av drift i fire-fem måneder. Etter at jeg fikk den skoen jeg spiller med nå, har jeg klart å være med på omtrent alt. Det går stort sett greit å spille med to forskjellige sko, og jeg tror ikke det går utover måten jeg løper eller spiller på, sier 19-åringen.

Opp gjennom årene er han blitt vant til at foten og leggen kan vekke litt oppsikt blant motstanderen.

– Det er mange spørsmål, som for eksempel på corner. Der kan det komme bort folk som ser ned på foten og lurer på hva som skjer her. Jeg skjønner at det kommer noen spørsmål, sier unggutten.

Her forklarer Eivind Syversen hva slags utfordringer de har hatt med å finne en fotballsko som passer sønnen Ulriks fot best. Foto: Marius Simensen

Tok hevn på Norway Cup

Han har også opplevd at motspillere har gjort narr av foten og leggen. Det skjedde da AaFKs guttelag spilte finale i Norway Cup i 2018. Da var hevnen søt litt senere i kampen.

– Vi sto i spillertunnelen før kampen da det skjedde, men jeg valgte ikke å høre på dem og fokusere på mitt. Det endte med at vi vant 1–0 og jeg scoret vinnermålet, sier han og gliser.

Ulrik er åpen om at det tidvis kan være krevende å spille fotball. Det kan være perioder der han kjenner en del på smertene, men det er gjerne når han skal spille inn en ny sko.

På tross av all motgangen stoppertalentet har møtt, har han likevel kjempet seg gjennom det. I 2018 fikk han sin debut på G15-landslaget mot Sverige, mens han i februar i 2020 debuterte i en treningskamp for A-laget mot Bodø/Glimt.

I vår fikk han sin offisielle debut for Aalesund som innbytter borte mot Fjøra i cupen. I cupkampen mot Lillestrøm på Åråsen sist onsdag satt han på benken. Kanskje kommer debuten hjemme mot Strømsgodset søndag kveld?

Tør fortsatt å drømme stort

– Det har vært ganske krevende å komme dit jeg er nå, for jeg vil si jeg har mer krevende forutsetninger enn mange andre. Det er fortsatt mulig å prestere på et høyt nivå selv om jeg har mine utfordringer, og jeg tror jeg kunne spilt en eliteseriekamp, sier Ulrik, som trekker frem støtten han har fått fra Aalesund.

– Det er viktig at det har vært en forståelse rundt min situasjon, for det må legges litt til rette for at det skal passe meg. Det er mange jeg kan takke i AaFK, for at jeg har fått mye hjelp fra både treneren og fysioterapeuter. Det har vært veldig viktig for at jeg har kommet dit jeg er nå.

– Hva slags drømmer har du for fotballkarrieren?

– Jeg drømmer om å først starte på A-laget i AaFK, så ta steget videre ut. Jeg har lyst til å være proffspiller i mange år.

Toppspillerutvikler Amund Skiri mener Ulrik Syversen er blitt mentalt sterk av det han har vært gjennom. Her sammen med Tor Hogne Aarøy i forbindelse med en AaFK 2-kamp. Foto: Marius Simensen

– Vi har sett han har hatt det tøft

Toppspillerutvikler Amund Skiri i Aalesund har fulgt Syversen over flere år i klubben. Han har sett hvor mye 19-åringen har måttet kjempe seg gjennom.

– Skal du bli en god fotballspiller, må du underveis takle motgang. Ulrik har jobbet hardt, han har virkelig stått i det og hatt vondt. Vi har sett at han har hatt det tøft, men Ulrik har jobbet seg gjennom det. Han har vokst veldig mentalt, det er jeg ikke i tvil om, sier Skiri.

Syversen har vært en viktig brikke for Aalesund 2 i 3. divisjon.

– Ulrik er en viktig årsak til at vi har sluppet inn lite mål. Han har utviklet en mental tøffhet og råskap der han elsker å forsvare eget mål. Han er en leder gjennom det han gjør på banen og er en å se opp for i fremtiden, sier Skiri.