– Jeg har gjort hat trick! Det er en fuckings guttedrøm. Jeg er «pissestolt». Jeg er så glad akkurat nå. Jeg må ærlig innrømme at jeg var litt nervøs, men mest spent. Jeg gledet meg veldig, for jeg føler at jeg har hatt noen virkelig fete måneder i Atalanta, sier Højlund etter kampen og gliser.

Etter to tidligere innhopp ga landslagssjef Kasper Hjulmand den 20-årige Atalanta-spissen muligheten fra start for første gang. Under flomlyset i Parken brukte Højlund bare 20 minutter på å sende Danmark i ledelsen.

Kampen var det første møtet med Finland siden Christian Eriksens hjertestans i oppgjøret mot blåtrøyene på samme sted under EM for snaut to år siden. I Eriksens skadefravær tok Højlund hovedrollen i det danske angrepet.

Etter en utligning av finske Oliver Antman (21) tidlig i andre omgang, stanget den kraftfulle spissen inn 2–1 for danskene åtte minutter før slutt. På overtid gjorde Højlund hat tricket komplett.

– Som spiller minner han meg om Haaland. Han har enorm intensitet og energi, men også meget gode tekniske kvaliteter. Jeg er overbevist om at han vil få en fantastisk karriere, uttalte Atalanta-trener Gian Piero Gasperini til Sky Italia sist måned.

SCORET TRE: Rasmus Højlund herjet for Danmark mot Finland i Parken torsdag kveld. Foto: BILDBYRÅN

191 centimeter høye Højlund skal kunne løpe 100-meteren på under 11 sekunder, ifølge Atalanta-trener Gasperini. Mot Finland viste angriperen frem farten, men mest av alt målgjøreregenskapene.

Han brukte bare fire touch på å score tre mål, ikke ulikt Erling Braut Haaland. Etter å ha forlatt FC København til fordel for Sturm Graz i januar 2022, ble Højlund hentet til Italia i august i fjor. For Atalanta har 20-åringen scoret syv mål på 14 matcher fra start.

Det skal ha bidratt til interesse fra klubber som Real Madrid og Arsenal.

Ekstra Bladet gir 20-åringen seks av seks mulige stjerner og følgende dom etter målshowet mot Finland:

«Han spilte som en superstjerne.»

«Bendtners arvtager er funnet.» skriver B.T.

I PARKEN: Tidligere spissyndling Nicklas Bendtner ble hedret før start for innsatsen på landslaget til Danmark. Etterpå så han arvtageren vise seg frem. Foto: BILDBYRÅN

De øvrige nasjonene i gruppen til Danmark og Finland, er Nord-Irland, Slovenia, Kasakhstan og San Marino. De to beste lagene får delta i EM i Tyskland neste sommer.

– Jeg er overrasket over hvor effektiv han var. Han er en dyktig spiller. Hvis han fortsetter på denne måten, blir han noe å være stolt av, sier Finland-trener Markku Kanerva om Højlund, ifølge bold.dk.

I neste match er det Kasakhstan som må prøve å stoppe Højlund. Mot Finland varierte danskene i spillet, men Højlund var ustoppelig. Et minus for Hjulmand er skaden til Andreas Christensen. Barcelona-stopperen måtte gå av banen i første omgang med en leggskade og går trolig glipp av neste match.

I hans fravær var innbytter Victor Nelsson feilplassert i forkant av Finlands utligning.

SKADET: Danmarks stopperstjerne Andreas Christensen måtte ut i første omgang med det som så ut til å være en strekk i leggen. Foto: BILDBYRÅN

Baklengsmålet kunne kostet Danmark to poeng. I stedet gjør Højlunds tre første landslagsmål at Danmark topper gruppe H.

Ifølge statistikktjenesten Gracenote er det første gang siden Michael Laudrups hat trick i 1983 at en dansk spiller scorer tre mål i en EM-kvalifiseringskamp.

I de øvrige matchene vant Slovenia 2–1 borte mot Kasakhstan, mens Nord-Irland reiser hjem med 2–0-seier fra San Marino.

KJEMPET HARDT: Finlands Joel Pohjanpalo ble taklet av Danmarks Christian Nørgaard. Foto: BILDBYRÅN