Neymar trippet, stoppet opp og fintet Kim Seung-Gyu på feil fot, før han enkelt trillet inn Brasils andre for kvelden i denne VM-åttedelsfinalen.

Det var hans 76. landslagsmål, hvilket gjør at han kun er ett mål unna å tangere Pelé som tidenes toppscorer på det brasilianske landslaget.

Pelé har vært innlagt på sykehus på grunn av tykktarmskreft – og ble hyllet på stadion før kamp. Mandag kom døtrene med en oppdatering om at 82-åringen ikke skal være i faresonen.

Det var ikke bare den 76. scoringen som gjør at Neymar nærmer seg Pelés rekorder. PSG-stjernen ble den tredje brasilianeren til å score i tre ulike VM-sluttspill – etter Pelé og Ronaldo.

Etter kampen dro også de brasilianske spillerne frem et banner til hyllest for Pelé.

– Pelé gir oss styrke. Vi dediserer denne seieren til ham. Vi håper at han snart er ute av sykehuset og at vi kan bli verdensmestere for ham, sier Vinícius Júnior.

Skaper debatt

Brasilianerne samlet laget og danset sammen i ring ved hver eneste scoring.

– Jeg liker det ikke. Jeg synes det er veldig respektløst mot motstanderen å feire sånn hver gang. Jeg har ikke noe imot der første de gjør, hva det enn er, men det er den etter det. Og så blir treneren med også? Jeg synes ikke noe om det, sier tidligere Manchester United-spiller Roy Keane i ITVs studio.

– Det var som om de feiret mer for det tredje og det fjerde målet enn det første målet. Min første reaksjon var at de ikke danser om to uker, sier tidligere Liverpool-spiller Dietmar Hamann i RTÉs studio.

DANS: Tite (nærmest kamera) ble med på dansen, sammen med Richarlison (i gult), Gabriel Martinelli (med rød vest), Fred (med rød vest), Weverton (bak til høyre) og Ederson (bak til venstre) Foto: PEDRO NUNES / Reuters

Landslagssjef Tite (61) slo på pressekonferansen etter kampen tilbake mot anklagene.

– Vi vet at det er onde mennesker som sier at det var respektløst eller noe sånt, men det er ikke sant. Vi mente ikke å være respektløse. Det er derfor vi har prøvd å skjule det, men vi vet at det er kameraer overalt. Vi ønsket ikke å være respektløse overfor vår rival, sa Tite.

På 3–0-scoringen til Richarlison løp han bort til trenerbenken og 61-åringen ble med på dansen.

– Det var på grunn av Richarlison. Han ba meg danse, og jeg sa til ham at hvis han scoret et mål, skulle jeg gjøre det, fortalte den brasilianske landslagssjefen.

Er du enig med Roy Keane?

Tite og Brasil får likevel støtte av flere.

– Jeg synes ikke det er respektløst. Det viser brasiliansk glede. Jeg tror ikke Roy Keane kan danse ei det hele tatt. Jeg er opptatt av at de viser glede. Det er ikke for å hovere overfor sørkoreanere. Det tror jeg ikke ligger i den brasilianske folkesjelen, rett og slett, sier Åge Hareide i NRKs studio.

– Så mye dansing, og jeg elsker hvert eneste sekund av det, skriver Rosenborg-spilleren Adrian Pereira på Twitter.

– Brazilliant! Elsker det, skriver den engelske fotballegenden Gary Lineker.

Den brasilianske treneren Tite ble spurt om dansingen allerede før den første VM-kampen mot Serbia:

– Vi må respektere hvem vi er. Vi er glade mennesker. Ja, vi skal være seriøse, men vår måte er å danse og være glade. Vi respekterer våre rivaler, men vi må også respektere oss selv, svarte Tite.

Lekestue

Vinícius Júnior var den som satte inn Brasils første mål allerede etter syv minutter. Det var Real Madrid-stjernens første VM-mål, og bare hans andre scoring på 19 landskamper.

Så gikk altså Richarlison i bakken og skaffet straffesparket som Neymar satte i mål på frekt vis. Førstnevnte inntok hovedrollen også på den tredje scoringen.

Etter å ha «hæppet» ballen tre-fire ganger på hodet satte han i gang et kjapt klikk-klakk-spill som også endte i føttene på Richarlison, som enkelt økte til 3–0 med et flott touch og en kald avslutning.

I kampens 36. minutt vippet Vinícius Júnior ballen gjennom feltet og fant Lucas Paquetá, som forverret ydmykelsen ved å sette inn 4–0.

Etter pause reduserte Paik Seung-ho med et langskudd som skiftet retning i en brasiliansk spiller, og pyntet bitte litt på resultatet.

Brasil var aldri i fare, og benyttet til og med muligheten til å bytte inn tredjekeeper Weverton. Dermed ble de det første laget til å benytte alle 26 spillerne.

– Det er en uskreven regel at man ikke bytter keeper hvis han ikke er skadet. For meg er det respektløst, og jeg kan ikke se for meg noen andre nasjoner gjøre det. De tror de er uslåelige, sier Hamann.

For åttende mesterskap på rad er Brasil klare for kvartfinale. Jakten på det første VM-gullet siden 2002 fortsetter for Brasil, som nå møter Kroatia i kvartfinale allerede fredag.