Etter opprykket fra 2. divisjon i 2019 og fjorårets suksess i 1. divisjon, har flere av Åsanes spillere blitt attraktive for større klubber.

Fem spillere har blitt solgt de siste 16 månedene. Til sammen kan Åsane innkassere inntil fem millioner kroner for disse, viser BTs gjennomgang.

Først ble Ole Martin Kolskogen hentet til Brann på tampen av 2019 for rundt en halv million kroner. Ole Didrik Blomberg gikk samme vei i fjor høst for cirka 1,5 millioner kroner.

Sigurd Kvile var for det meste på benken i Sarpsborg 08 før han ble hentet til Åsane. Der var han såpass god i en halv sesong at Bodø/Glimt hentet han for rundt halvannen millioner kroner. Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Denne vinteren har flere spillere forsvunnet ut dørene. Tre av dem har Åsane solgt og tjent gode penger på, etter det BT erfarer:

Et sted mellom 60 og 70 prosent av disse summene er vanligvis sikre penger til Åsane, mens den resterende prosentandelen er penger klubben kan motta om ulike klausuler slår inn.

– Vi blir sikrere på at ting kommer til å gå rundt økonomisk, sier daglig leder Gorm Natlandsmyr om spillersalgene. Den tidligere Brann-toppen har hatt suksess på et felt der gamleklubben ikke har lyktes: spillersalg. Foto: Eirik Brekke (arkiv)

Aldri solgt for så mye

– Disse salgene er uvanlige i Åsane sin målestokk, kan daglig leder Gorm Natlandsmyr bekrefte.

– Har dere hatt liknende vintre med slike salgssummer tidligere?

– Vi har hatt noen salg opp gjennom årene, men ingen over millionen så vidt jeg vet. Vi har hatt to av de tre beste salgene våre denne vinteren, og aldri solgt for så mye på kort tid før. Og vi kunne ha solgt flere om vi ønsket, sier Natlandsmyr som ble daglig leder i Åsane i 2019.

– Dette er, og kommer til å bli en viktig del av vår forretningsmodell, legger han til.

Med full klaff kan disse fem spillerne dermed gi Åsane et sted mellom 4,5 og 5 millioner kroner, etter det BT kjenner. Trioen som ble solgt i vinter, kan gi førstedivisjonsklubben rundt tre millioner kroner på spillersalg allerede i 2021.

I tillegg har Kristoffer Larsen (gratis til Odd), Harald Nilsen Tangen (utlån over, tilbake i Viking) og David Møller Wolfe (utlån over, tilbake i Brann) gått fra Åsane til større klubber.

Får en mer profesjonell hverdag

Til tross for koronakrisen har Åsane klart seg bra økonomisk det siste året. Tidligere i vår presenterte klubben et overskudd på 1,1 millioner kroner for fjoråret.

Målet om én million kroner i inntekt fra spillersalg for 2021 er allerede oppnådd.

Dermed kan bydelsklubben utvikle seg ytterligere. Midlene er allerede øremerket en større sportslig satsing.

– Vi ønsker å profesjonalisere treningshverdagen til spillerne. Det innebærer å styrke det medisinske teamet, servere mat i forbindelse med trening og trene oftere på dagtid. Hele klubben blir mer robust og stødigere, sier Natlandsmyr.

Åsane-trener Morten Røssland forteller at de allerede i februar var i gang med en mer tilrettelagt hverdag.

– Nå slipper vi økten mellom klokken 18 og 20 på fredager, heldigvis. Det er generelt bedre treningstider, og mellom doble økter spiser spillerne varmmat i Åsane Arena, forteller han.

Ryan Doghman (i oransje) er blant spillerne som har kommet til Åsane i vinter. Her i aksjon i en internkamp forrige uke. Foto: Tor Høvik

Seks nye spillere er kommet inn

Det har også vært mye aktivitet inn portene. Åsane har signert seks spillere, som er med på å erstatte spillerne som har forsvunnet.

Ryan Doghman, Tomas Kristoffersen, Geir André Herrem, Erlend Hellevik Larsen, Emil Kalsaas (lån gjort permanent) og Bjarte Haugsdal har alle kommet inn denne vinteren.

– De har tettet hullene. Nå har vi en bra tropp, som er større og bredere enn på samme tid i fjor, slår Røssland fast, som ikke utelukker at det kan bli mer aktivitet inn og ut dørene.

– Det kan fremdeles komme og gå spillere før overgangsvinduet stenges.

– Nå har vi grådig lyst til å komme i gang med sesongen, sier Åsane-trener Morten Røssland. Foto: Tor Høvik