– Vi venter på den kompensasjonsordningen. Den er til behandling hos ESA og vil ikke komme før påske. Vi håper den er god nok for alle de som har måttet avlyse arrangement, sier Sylvi Ofstad, organisasjonssjef i Troms Idrettskrets.

Hun erkjenner at antallet avlyste arrangement den siste tiden er større enn man trodde tidligere i år.

– Vi har jobbet hardt for at kompensasjonsordningen må være god nok. Opprinnelig trodde ikke vi det skulle bli så mange avlysninger dette halvåret. Tallet er mye mer enn vi trodde da vi startet å jobbe med den siste pakken. Denne ordningen er et av punktene som vil bli tatt opp mandag med kulturministeren fra NIF sin side, forteller Ofstad.

Store renn utgår

Ofstad erkjenner at det har vært særdeles utfordrende å få gjennomført arrangement. Nylig ble også Reistadløpet avlyst.

– Det er jo fordi vi ikke får i gang voksenidretten. Det er ikke tillat å drive med voksenidrett, heller ikke utendørs, annet enn hvis du bor i kommunen, da kan du gå skirenn utendørs, men dette gjør at store arrangement som står for tur i år inne avlyses. Utendørs avlyses jo NNM og mange turrenn, fordi voksne ikke kan delta. NNM fordi man ikke kan delta i renn annet enn innenfor egen skikrets, sier Ofstad.

Som tidligere langrennsløper klarer Ofstad og finne glede over at det i hvert fall ble arrangert noen skirenn i år.

– Så det er jo skiidretten glad for, men så er vi jo forsinket i gang med fotballen. Vi er jo i en krevende situasjon fordi det er så stort smittetrykk o befolkningstette steder i landet, som Oslo/Viken-området. Det henger igjen for å åpne i hvert fall konkurranseidretten.

– Tror du skisesongen er over?

– Man kan fortsatt ha skirenn innad i kretsen for de opp til 20 år og for voksne innad i kommunen. Hva skikretsene velger å gjøre, vet jeg ikke helt. Men de store rennene blir jo ikke. NM i Trondheim er avlyst, de store turrennene er avlyst og det er fryktelig synd, også for inntektsgrunnlaget for dem som arrangerer turrennene, så det er der vi håper kompensasjonsordningen er god nok.

Trafikklysmodellen på bordet

Men møtet på mandag håper Ofstad vil gi gode svar både for kompensasjonsordningen og for en mulig gjenåpning av idretten.

– Da vil «Trafikklysmodellen» bli lagt frem for Erna (Solberg, statsminister) og skal på nytt diskuteres med kulturministeren. Det blir ingen åpning før påske, men vi tror den skal hjelpe oss videre, slik at vi får gjenåpnet litt etter litt, spesielt i områder med lite smittetrykk.

Ofstad erkjenner at det pr. nå er mobiliteten som gjør det vanskelig å arrange idrettsarrangement.

– Mange idrettsarrangement er utfordrende på grunn av at det utfordrer mobiliteten. Som med Reistadløpet. Mange vil reise dit for å delta, og det er jo det som er smittefarlig, dersom mange skal overnatte, bruke samme toalett og restaurant. Det er den økte mobiliteten som regjeringen og helsemyndighetene er bekymret for, og det er jo forståelig og hovedårsaken til at vi ikke får gjennomført arrangement, siden mobiliteten utfordrer et godt smittevern.

Tviler på Piteå-turer

Ofstad tør heller ikke spå når man kan begynne å åpne opp igjen for idretten.

– Det kommer nok en vår der vi ikke har normaldrift, men det er enda usikkert når folk er vaksinert. Legger vi til grunne signalene fra regjeringen, vil de over 45 være vaksinert i løpet av mai måned, og da kanskje man kan trappe opp på våren og kanskje ha aktivitet i løpet av sommeren, men selv det vet jo ikke regjeringen svaret på.

Barn og unge vil prioriteres, men på spørsmål om store turneringer for Tromsø-lag som Piteå Summer Games og Norway Cup vil arrangeres, er Ofstad mer tvilende på.

– Det man oppfatter som massemønstringer er nok sist i rekken av det som vil åpnes. Piteå er jo på tvers av landegrenser, så det vil nok være vanskelig, uten at jeg på noen måte skal konkludere med det. Men det var jo derfor vi valgte å avlyste Barents Games som vi skulle ha i Tromsø i september. Siden det var på tvers av fire landegrenser, så vi at det ikke kom til å gå, i hvert fall ikke med russisk deltakelse. Og med den smittesituasjonen som er i Sverige, så måtte vi avlyse den.